Lisabonskou smlouvu bude možná Ústavní soud zkoumat znovu

Prezident republiky Václav Klaus by měl podle svého tajemníka Ladislava Jakla sám napadnout Lisabonskou smlouvu u Ústavního soudu. Jak Jakl dodal, hlavě státu to bude doporučovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ladislav Jakl

Ladislav Jakl | Foto: Marián Vojtek

Ústavní soud nezkoumal smlouvu jako celek. Zabýval se těmi částmi, proti kterým dostal od Senátu argumenty. Může teď obdržet podněty na posouzení jiných částí. A obrátí se na něj prezident Václav Klaus? To ve vysílání Radiožurnálu nedávno nevyloučil jeho tajemník Ladislav Jakl: "Já si myslím, že je to dost možné a je to ústavní právo prezidenta republiky, soudců, senátorů i vlády."

Kdyby to Klaus skutečně udělal, premiéra Mirka Topolánka by to nepřekvapilo a nebyla by to podle něj žádná velká komplikace: "Může to udělat kdokoli. Prostor samozřejmě je, protože Ústavní soud se nevyjádřil k celé smlouvě, jen k šesti bodům, které podal Senát, a v tomto smyslu pokládám takové podání za legitimní."

Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského bude ale mít ten, kdo by se na tuto instituci obrátil, aby znovu lisabonskou smlouvu zkoumala, jenom malý manévrovací prostor.

Kvůli tomuto jednání Ústavního soudu je u nás zatím pozastavená ratifikace dokumentu v obou komorách parlamentu. Vládní lidovci a zelení chtějí, aby se text dohody podařilo ratifikovat ještě do konce roku. Hodnota našeho předsednictví EU, které má začít od ledna příštího roku, by se totiž podle obou menších vládních stran snížila.

Česko je jedinou zemí evropské sedmadvacítky, jejíž zákonodárci se dosud k dokumentu nevyjádřili. Jako poslední to svým ,ano' udělalo před nedávnem Švédsko. Jako jediní před půl rokem v referendu smlouvu odmítli Irové. V sousedním Polsku text ještě nepodepsal prezident a v Německu se také jako u nás čeká na verdikt Ústavního soudu.

Váhání českých zákonodárců kolem ratifikace Lisabonské smlouvy nebudí dobrý dojem u poslanců Evropského parlamentu. Místopředseda frakce Evropských sociálních demokratů Hannes Swoboda říká, že to Česko rozhodně nestaví do dobrého světla těsně před začátkem jeho předsednictví Evropské unii. Také liberálové a demokraté v Evropském parlamentu se českého váhání obávají, což potvrdil předseda této frakce Graham Watson slovy: "Je tu prezident Klaus, který se rozhodl zahájit předsednictví země návštěvou hlavního oponenta Lisabonské smlouvy." Myslel tím Klausovo setkání s irským odpůrcem smlouvy Declanem Ganleym.

Milan Kopp, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme