Sněmovna bude za týden rozhodovat o Lisabonské smlouvě

Lisabonskou smlouvu by mohla Česká republika ratifikovat ještě letos, tedy dřív než se ujme předsednictví Evropské unie. Poslanci se kvůli tomu sejdou už příští úterý 9. prosince. A hned následující den bude schůze Senátu na téma reformní smlouva institucí Evropské unie.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastníci Lisabonského summitu

Účastníci Lisabonského summitu | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Klíčový dokument o reformě institucí Evropské unie by měl být jediným bodem mimořádné schůze sněmovny, kterou na 9. prosince svolal její předseda Miloslav Vlček. Radiožurnálu to potvrdil jeho mluvčí Dušan Veselý:

"Ano, Lisabonská smlouva bude jediným bodem programu. A schůze je svolaná z iniciativy poslanců sociální demokracie. Ostatní strany se nepřidávaly, toto je iniciativa čistě sociální demokracie."

Ke schválení smlouvy bude potřeba ústavní většina, tedy hlasy tří pětin poslanců. Hned následující den po mimořádné schůzi sněmovny, 10. prosince, je plánována i schůze Senátu. Pokud by v obou komorách reformní smlouva institucí Evropské unie 'prošla', chyběl by jí ke schválení už jen podpis prezidenta Václava Klause.

Právě ten je ale považován za jednoho z největších odpůrců dokumentu u nás. Kvůli dokumentu minulý týden vypovídal i před Ústavním soudem. A nepopírá, že by tak mohl učinit znovu.

Na žádost senátorů ODS se minulý týden zabýval Lisabonskou smlouvou Ústavní soud. Prohlásil, že zkoumané části dokumentu nejsou v rozporu s českým ústavním pořádkem.

Česko je jediná země sedmadvacítky, která o lisabonské smlouvě zatím nehlasovala. Podle některých politiků tím země vysílá špatný signál pro své evropské předsednictví. Do čela Evropské unie se Češi postaví na půl roku už od ledna.

Vondra: Na schválení Lisabonské smlouvy do konce roku je málo času

Lisabonská reformní smlouva se asi nedá z časových důvodů schválit do konce roku. V reakci na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny na 9. prosince to řekl vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Důležitější je podle něj kvalita rozhodnutí, než čas, kdy k němu dojde. Připomněl, že smlouvu musejí poslanci i senátoři schválit třípětinovou většinou. "Pokud se poslanci ve sněmovně cítí na to rozhodnout to poměrně rychle, tak hurá do toho. Nikdo to nechce uměle brzdit," uvedl Vondra.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Lisabonské smlouvě diskutovali v Radiofóru poslanci Jan Hamáček (ČSSD) a Boris Šťastný (ODS), moderoval Jan Bumba

Jana Zemanová, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme