V Thajsku zůstává uvězněno přes sto tisíc cizinců, mezi nimi i Češi

V Thajsku zůstává uvězněno přes sto tisíc zahraničních návštěvníků. Jsou mezi nimi i Češi. Protivládní demonstranti odmítají opustit mezinárodní a vnitrostátní letiště v metropoli Bangkoku. Thajské vládě se přesto podařilo zajistit letecký most, pomocí kterého je možné se dostat do jiných destinací. Ekonomické ztráty už dosahují stamiliónů dolarů a ohrožena je hlavní turistická sezóna.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čekání na odlet

čekání na odlet | Zdroj: ČTK

Thajské aerolinky Thai Airways odvážejí zahraniční turisty do Singapuru, malajské metropole Kuala Lumpur a do Hong Kongu. Některé světové letecké společnosti také samy pokračují v přepravě cestujících z Thajska. K tomuto účelu slouží zejména vojenská základna Utapao.

České velvyslanectví v Bangkoku je nyní v kontaktu s více než 350 Čechy, kteří se snaží dostat domů. Těch, jejichž letenka kvůli blokovaným letištím propadla, je zhruba 80. Naše ambasáda také prověřuje další možnosti, jak české turisty dostat domů. Zejména pozemní cestou do sousední Malajsie.

Většina Thajců s protesty nesouhlasí, obsazení letišť působí ekonomické ztráty a experti odhadují, že růst HDP v příštím roce se z předpokládaných šesti procent propadne na dvě.

Krize postihuje i turistický průmysl. O práci v něm může přijít až milion lidí. Jen na Vánoce se totiž očekává o 50 procent méně zahraničních návštěvníků.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme