Americkou ministryní zahraničí bude Hillary Clintonová

Hillary Clintonová, někdejší soupeřka Baracka Obamy v boji o prezidentskou nominaci, bude americkou ministryní zahraničí. Takové je definitivní rozhodnutí nastupujícího prezidenta. Dnes Obama oznámil její nominaci spolu s dalšími jmény lidí, kteří budou tvořit jeho tým pro národní bezpečnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová, Barack Obama

Hillary Clintonová, Barack Obama | Zdroj: ČTK

Barack Obama chválil inteligenci a pracovní morálku Hillary Clintonové. Je hrdý na to, že přijala jeho nabídku a stane se ministryní zahraničí. Mezi některými členy Obamova týmu však panují určité pochybnosti o tom, že zda dokáže být při své pověstné ctižádosti oddanou členkou nové vlády.

Nikdo nepochybuje o jejích znalostech zahraničních vztahů, pracovitosti a cílevědomosti. Někteří Obamovi spolupracovníci se ale anonymně svěřují médiím, že nelibě nesou, kolik významných postů už získali ve vládě lidé spojení s bývalým prezidentem Clintonem. Sama Hillary Clintonová slibuje, že dá své nové práce to nejlepší, čeho je schopná.

Jejím kolegou na ministerstvu obrany zůstane současný šéf Pentagonu Robert Gates, jmenovaný před dvěma lety Georgem Busem. Vysloužil si úctu a důvěru jak republikánů, tak demokratů především tím, že se pod jeho vedením podařilo zlepšit situaci v Iráku.

Na ministerstvu vnitřní bezpečnosti bude vládnout nynější guvernérka Arizony Janet Napolitanová, proslulá nesmlouvavým bojem proti nelegální imigraci. Šéfem velmi vlivné a důležité Národní rady pro bezpečnost se stane generál ve výslužbě James Jones, bývalý vrchní velitel NATO v Evropě.

Všichni jmenovaní musejí být ve funkci potvrzení Kongresem, ale neočekává se, že by s jejich schválením byly problémy.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme