Série mimořádných schůzí poslanců začala

Výška daní, působení našich vojáků v zahraničních misích, rozpočet České republiky na příští rok a přijetí či nepřijetí Lisabonské smlouvy. Takový je program série tří mimořádných schůzí Poslanecké sněmovny. Opozice dnes nechtěla schválit tento program, hlasování ale prohrála. Sněmovna dnes tedy bude jednat o daních, českých vojácích v zahraničí a důsledkům světové finanční krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Česká televize

Klub opoziční ČSSD předem hlásil, že nepodpoří dnes ani zítra program mimořádné schůze sněmovny. Chtěl tak otestovat, jestli má vláda ve sněmovně většinu. Ani poslanci KSČM nepodpořili program obou mimořádných schůzí sněmovny tento týden. KSČM se nelíbí, že ODS navrhla program bez ohledu na požadavky opozice.

Mimořádně se poslanci sešli poté, co před týdnem neschválila opozice s podporou několika koaličních poslanců program schůze řádné. O dnešní a zítřejší jednání požádali zákonodárci ODS. Dnes mají poslanci projednávat návrhy hned několika daňových zákonů, novelu školského zákona a také mandát vojenských misí v roce 2009.

Podle poslance ODS Jana Vidíma je přijetí vládního návrhu na působení sil a prostředků rezortu ministerstva obrany v zahraničních operacích v roce 2009 důležité zvlášť pro vojáky, kteří už na misích jsou.

"Myslím si, že se politické hry dají hrát s ledasčím. Ale nikdy se nesmí hrát s vojáky v zahraničí a už vůbec ne s těmi, kteří jsou ve válce. My takové vojáky máme, a pokud se o nich do konce roku nerozhodne, tak budou od 1. ledna v zahraničí bez mandátu. To je absolutně nepřijatelné."

Podle poslance ČSSD Jana Hamáčka ale bude schválení tohoto bodu problematické. Materiál ministerstva obrany ještě neprojednal ani obranný ani zahraniční sněmovní výbor. Nicméně vláda má podle Hamáčka z ústavy možnost mandát vojákům na zahraničních misích na šedesát dnů udělit.

"Samozřejmě by bylo dobré, aby vojáci v misích měli mandát od 1. 1. 2009. Nicméně, i kdyby náhodou se to nepodařilo do konce roku schválit, tak vláda má z Ústavy právo mandát vojskům na 60 dní poskytnout. Takže nejsme před nějakou lhůtou, která by byla smrtící k 31. 12. Ale bylo by lepší mít mandát schválený."

Poslanci se dnes mají zabývat i novelou daňového zákona. Ta by měla i pro příští rok zachovat daňovou sazbu ve výši 15 % místo jejího snížení na 12,5 %, podle původního zákona o stabilizaci veřejných financí . Vyšší daň by měly kompenzovat nižší povinné odvody. Na 10 tisíc korun příjmu by tak lidé měli o 150 korun víc.

K novele zákona o daních z příjmu Radiožurnálu více řekl i náměstek ministra financí Peter Chrenko: "Hlavním důvodem novely je snížení daňové zátěže nižších příjmových skupin. Konkrétně se jedná o návrh, který zvyšuje sazbu daně původně schválených 12 a půl procenta na patnáct procent. Nicméně dochází k navýšení slevy na dani pro poplatníka na 24.840 korun. Současně se navrhuje snížení sazby odvodu pojistného placeného zaměstnanci o jeden a půl procentního bodu. Výsledkem by mělo být snížení daňové zátěže pro nižší a střední příjmové skupiny."

Tento krok ministerstva financí se ale vůbec nelíbí opozici. Proč, to vysvětlil Radiožurnálu poslanec za KSČM Jiří Dolejš: "Koriguje své vlastní chyby, takže by si to měla především vyjednat mezi vlastními poslanci. Korekce není příliš domyšlená, protože narovnává věci s negativním dopadem na sociální zabezpečení. Také bere z programu podpory nezaměstnanosti, což KČM nepovažuje za nejšťastnější, proto k tomu návrhu máme velmi zdrženlivý přístup."

Na programu dnešní schůze ODS je i zpráva premiéra Mirka Topolánka o dopadech světové finanční krize na Česko. O tyto informace ČSSD žádala neúspěšně minulý týden.

Přehrát

00:00 / 00:00

Především o daních mluvil v Ranním interview Radiožurnálu Bohuslav Sobotka (ČSSD), moderoval Jan Pokorný

V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu se pak vyjadřoval poslanec Vlastimil Tlustý k bytí či nebytí současné vlády, podpoře zvýšení daní a rozpočtu na příští rok. Nabízíme ho v Rádiu na přání!

Věříte, že se opozice a vláda dohodnou a budeme mít na příští rok státní rozpočet? Hlasujte v naší anketě!

Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme