ČEZ nabídne lidem a firmám pevnou cenu elektřiny na rok 2010

Lidé se budou moci rozhodnout, jakým způsobem jim bude stanovena cena za elektřinu. To je výsledek jednání ministerstva průmyslu a podnikatelských svazů s největší elektrárenskou společností u nás - s firmou ČEZ. Ta v úterý oznámila, že domácnosti a malé podniky budou mít možnost, aby si dopředu zmrazily ceny elektrické energie na rok 2010. Tato cena by měla být pevně stanovena na základě aktuálních cen nejpozději na začátku roku 2009. Podobný produkt nabízí také Pražská energetika, společnost E.ON možnost zmrazení cen energií neplánuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stožár elektrického vedení

stožár elektrického vedení | Foto: Marián Vojtek

Pro nový produkt distributorské firmy je nutno se rozhodnout do konce února příštího roku. Protože se ale těžko předpovídá vývoj na energetickém trhu, existuje možnost, že zákazník na rozhodnutí pro pevnou cenu prodělá. Může pochopitelně také vydělat, pokud ceny za elektřinu dál porostou.

Prezident Hospodářské komory Petr Kužel nabídku považuje za úspěch a oceňuje šanci lidí, aby sami reagovali na měnící se situaci na trhu s energií. Zároveň ujišťuje, že nový systém nebude složitý: "Všichni si už umíme koupit lepší tarif od různého telefonního operátora. Všichni to už dneska umíme, je to stejný systém, jaký už všichni známe."

Také ministr průmyslu Martin Říman oceňuje, že zákazníci tak budou více vtaženi do rozhodování, a budou moci reagovat na pohyb cen elektřiny na trhu: "Tarifní zákazník, to znamená malí podnikatelé či domácnosti, byli do dneška závislí na svém obchodníkovi - jak dobře se mu podařilo nebo nepodařilo na trhu v průběhu toho daného období elektrickou energii nakoupit."

Nápad energetického gigantu ČEZ se líbí také stínovému ministrovi průmyslu a obchodu Milanu Urbanovi: "Samozřejmě neznám cenu, na které se bude mrazit. Ale v každém případě, pokud neporoste dále cena elektrické energie, tak to považuji za krok správným směrem."

Naopak Jiří Chvojka ze Spolku proti nemravným cenám elektřiny nabídku ČEZu kritizuje. Podle něj se společnost snaží odvést pozornost od nedávného zvýšení cen elektrické energie. "Myslím si, že ČEZ se snaží o klasické "vrtěti psem", tedy odvést pozornost od toho, že naprosto neoprávněně, v rozporu se zákony České republiky, zdražila elektrickou energii," řekl Chvojka.

Dodal, že pokud na zmrazení zákazníci přistoupí, tak podle něj pravděpodobně prodělají: "Zmrazení cen přichází v době finanční krize, kdy se předpokládá, že ceny elektřiny budou dále klesat. Takže pokud si teď někdo zmrazí ceny, tak na tom ten spotřebitel prodělá. Čili je to snaha převést odpovědnost na spotřebitele."

Cenu elektřiny ovlivňuje zčásti Energetický regulační úřad, ale z větší části vzniká na pražské energetické burze. Domácnosti, kterým dodávají elektřinu ČEZ a Pražská energetika, od ledna zaplatí o 9,9 procenta více než letos. Zákazníkům společnosti E.ON, která dodává elektřinu na jihu Čech a Moravy, se ceny zvýší o 16,4 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možnost pevných cen elektřiny představil v poledních Ozvěnách dne mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž, moderoval Jan Bumba

Katarína Brezovská, Miroslav Panuška, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme