Obnova vztahů mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí bude postupná a podmíněná

Severoatlantická aliance bude vztahy s Ruskem obnovovat postupně a za určitých podmínek. Dohodli se na tom ministři zahraničí členských států NATO na schůzce v Bruselu. Aliance zmrazila vztahy s Moskvou po gruzínsko-ruském konfliktu letos v létě, kdy se Gruzie pokusila ovládnout vzbouřeneckou provincii Jižní Osetie a Rusko odpovědělo protiúderem, který byl podle Aliance nepřiměřený.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaap de Hoop Scheffer

Jaap de Hoop Scheffer | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Postupné a podmíněné, takové má být znovunavazování vztahů Severoatlantické aliance s Ruskem. Rada velvyslanců NATO a Ruska se má sejít pouze na neformální úrovni, ale projednávat jak otázky společného zájmu, tak ty, na kterých se obě strany neshodují.

Podle generálního tajemníka NATO Jaap de Hoop Scheffera to ale neznamená, že by najednou Aliance změnila názor na nepřiměřené užití síly Ruskem v konfliktu na Kavkaze, nebo že by akceptovala jednostranné uznání nezávislosti Abcházie a Jižní Osetie Moskvou.

"Neznamená to, že bychom brali jako přijatelné hlasy, které přicházejí z Moskvy a které jsme si mysleli, že už nikdy neuslyšíme," uvedl Scheffer. Za neakceptovatelné hrozby pak označil rozmístění raket Iskader v Kaliningradské oblasti nebo namíření ruských raket na Polsko.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme