Kongres USA: Pravděpodobnost teroristického útoku zbraněmi hromadného ničení roste

Teroristický útok na velkou světovou metropoli do roku 2013 je pravděpodobný. K takovému závěru dospěla zpráva zvláštní komise amerického Kongresu, jejíž předběžnou verzi má k dispozici list Washington Post. Možnost, že teroristé využijí biologických nebo jaderných zbraní, je přitom velká.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kongres USA

Kongres USA | Foto: Alexandr Pícha

"Podle našeho soudu se bezpečnost Spojených států snižuje, nikoli naopak", píše se údajně ve zprávě zvláštní kongresové komise, jejíž členy dosadili obě hlavní politické strany.

Je prý přitom pravděpodobnější, že se teroristům podaří získat materiál pro útok biologickou zbraní spíš, než aby měli k dispozici prostředky pro jaderný útok. To ovšem neznamená, že by se dalo použití atomové zbraně vyloučit.

Pokud se nepodaří zkoordinovat bezpečnostní opatření na globální úrovni, je pravděpodobné, že se do roku 2013 svět dočká teroristického útoku zbraněmi hromadného ničení.

Zpráva, která má být publikovaná zítra, proto vybízí nastupujícího prezidenta Baracka Obamu k rozhodné protiteroristické politice.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme