Izrael varuje Evropskou unii před sbližováním se Sýrií

Izrael vyzval Evropskou unii, aby nespěchala s plánovaným posilováním svých vztahů se Sýrií. Unie má v polovině prosince s Damaškem slavnostně uzavřít asociační dohodu a tím postavit vztahy se Sýrií na úroveň kontaktů s dalšími středomořskými státy. Podle Izraele je to ale předčasné, protože Sýrie prý za poslední léta neudělala nic pro posílení míru na Blízkém východě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderní Damašek

Moderní Damašek | Foto: damascus-online.com

Velvyslanec Evropské unie v Izraeli Ramiro Cibrian zdůvodnil snahu o vylepšení vztahů se Sýrií tím, že Damašek udělal hodně pozitivního.

Sýrie navázala diplomatické vztahy s Libanonem, účastnila se středomořského summitu v Paříži a navíc vede nepřímé mírové rozhovory s Izraelem.

Mluvčí izraelské diplomacie Josi Levy ale doslova řekl, že vylepšení vztahů mezi Evropou a Damaškem by bylo "dárkem, který si Sýrie v tuto chvíli nezaslouží".

Izrael uzavřel asociační dohodu s Evropskou unií už v roce 2000 a teď usiluje o další posílení těchto vztahů. Podporu mu v tom slibuje i Česká republika, které bude Evropské unii už za měsíc předsedat.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme