Poslanci na mimořádné schůzi jednali o rozpočtu i daních

Návrh státního rozpočtu putuje k závěrečnému schvalování. Poslanci ukončili ve středu jeho druhé čtení, ve kterém se pravidelně snaží ještě najít peníze pro některé regionální projekty nebo je převést mezi jednotlivými kapitolami. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas například navrhl, aby dalších 2,7 miliardy korun putovalo na zvýšení platů zaměstnanců ve veřejném sektoru. S tím souhlasí i ČSSD.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři Nečas, Čunek, Kalousek a premiér Topolánek na mimořádné schůzi sněmovny

Ministři Nečas, Čunek, Kalousek a premiér Topolánek na mimořádné schůzi sněmovny | Zdroj: ČTK

Místo plánovaných pěti procent by si tak podle Nečase pracovníci mohli nominálně přilepšit o 6,6 procenta. "Částky jsou určeny na plošné zvýšení platů zaměstnanců s výjimkou pedagogických pracovníků regionálního školství a ústavních činitelů, soudců, státních zástupců a dalších funkcí, u kterých je platová základna pro roky 2008 až 2010 zmražena," uvedl Nečas. Návrh je součástí vládního balíčku, který má reagovat na finanční krizi. Peníze chce Nečas vzít z kapitoly ministerstva dopravy a ze státního dluhu.

I když opozice, jak řekl Nečasův stínový kolega za ČSSD Zdeněk Škromach, pro tento návrh ruku zvedne, výhrady vůči němu má. "Ale, to už není v moci opozice, ale v moci vlády, je právě to, aby přijala usnesení formou vládního nařízení o navýšení tarifů ve státní a veřejné správě," uvedl Škromach.

Nečasův návrh ale s navýšením tarifů nepočítá. "My chceme především posilovat zásluhovou část platu. Jsme přesvědčeni, že i veřejný sektor musí být pod tlakem na větší efektivitu a výkon," vysvětlil ministr.

Mnozí poslanci se pak v rámci takzvaného porcování medvěda snažili přesvědčit své kolegy o tom, aby při hlasování zvedli ruku pro dotace na různé projekty v jejich obvodech. Peníze by měly sloužit například na opravy školních jídelen, kostelů, varhan i na umělé trávníky pro fotbalisty. Ministr financí Miroslav Kalousek poslance vyzýval k umírněnosti: "Ve druhém čtení je zvykem, že řada poslanců z regionů přednáší i pozměňovací návrhy, u kterých jsou si téměř jisti, že neprojdou."

Návrh rozpočtu, který počítá se schodkem 38 miliard korun, nyní ještě čeká poslední třetí čtení. Definitivně by mohli poslanci o rozpočtu hlasovat příští středu. Podle hlavního analytika Reifeisenbank a bývalého ministra financí Pavla Mertlíka postavila vláda rozpočet naprosto nebývale. Jak řekl Radiožurnálu, vychází z makroekonomických odhadů růstu, o kterých každý, včetně předkladatelů, ví, že nejsou realistické.

Růst v návrhu rozpočtu je podle Merlíka kolem čtyř procent, přičemž odhady odborníků jsou pro příští rok mezi dvěma a půl až třemi procenty: "Ten rozpočet počítá s příjmy, které v žádném případě nebudou. A vláda to ví. Čili ona bude muset od samého počátku plnění rozpočtu upravovat v realitě jak příjmovou, tak výdajovou stranu. Ten rozpočet bude do jisté míry cárem papíru. A to si myslím, že se nikdy v české historii od roku 1993 ještě nestalo."

Sněmovna poslala do závěrečného projednávání navrhované daňové úpravy

Odpoledne se poslanci vrátili k programu předchozí mimořádné schůze, kterou v úterý přerušili. Do závěrečného projednávání pustili navrhované daňové úpravy. Daň z příjmu fyzických osob by se měla i pro příští rok zachovat na 15 procentech, místo původně plánovaných 12,5 procenta. Původní záměr by totiž podle ministerstva financí v kombinaci s dalšími opatřeními nakonec zvýšil daňovou zátěž hlavně nízkopříjmových skupin. Opozice tento záměr kritizuje.

Ostatní změny se týkají dalších daní. Poslanec ODS Michal Doktor ve sněmovně navrhl snížení daně z příjmů firem a to na 15 procent od roku 2010. Současně taky chce, aby se od příštího roku zrušila daň z příjmů u dividend.

Jeho návrh vyvolal značný odpor opozice. Například předseda ČSSD Jiří Paroubek ho považuje za nezodpovědný a cynický, protože by připravil příjmy státu o 25 až 30 miliard korun. Podle poslance ODS Michala Doktora by ale mělo snížení daně pro podnikatele efekt pozitivní:

"Především proto, že české ekonomické prostředí je potřeba zatraktivnit nejen pro české podnikatelské subjekty, ale i pro subjekty působící v zahraničí. Zcela mylně se v souvislosti s daní z příjmu právnických osob uvádí souvislost s velkými podnikatelskými subjekty. Ale já zdůrazňuji především tu zaměstnavatelskou váhu v oblasti malých firem zaměstnávajících pět až deset zaměstnanců." Poslanci o tomto návrhu budou hlasovat v rámci novely zákona o dani z příjmu příští týden.

Středeční mimořádná schůze byla již druhá tento týden. První začala v úterý. O svolání obou požádala ODS poté, co jednání sněmovny minulý týden zkrachovalo, když se koalice s opozicí neshodla na programu. Ve středu se koalici, stejně jako v úterý, podařilo přes nesouhlas opozice seznam bodů prosadit. Pro program zvedli ruku bývalí členové klubu ODS Juraj Raninec a Jan Schwippel i zelené rebelky Olga Zubová a Věra Jakubková.

Veronika Malá, Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme