Izraelský premiér označil židovské extremisty za hrozbu pro demokracii

Židovští extremisté, kteří v palestinském Hebronu útočí na místní Araby a na izraelské vojáky, jsou hrozbou pro demokracii. Prohlásil to izraelský premiér Ehud Olmert v reakci na krvavé střety, které na západním břehu Jordánu vyvolávají už druhý den militantní židovští osadníci. Roznětkou je výrok izraelského Nejvyššího soudu. Ten nařídil evakuaci domu, v němž se údajně v rozporu se zákony usadili židovští kolonisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ehud Olmert

Ehud Olmert | Foto: Knesset

Ehud Olmert prohlásil, že chápe snahu o udržení židovské přítomnosti v Hebronu, nesmí prý být přitom ale pošlapávány soudní výroky. Dotyčný dům údajně osadníci koupili od Arabů, izraelská justice ale transakci považuje na za neplatnou a nařídila osadníkům odchod z budovy.

Armáda podle posledních zpráv chystá ještě před víkendem násilnou evakuaci. Kolonisté se ale v domě zabarikádovali. Na jejich podporu vyvolávají Židé násilnosti i v jiných částech okupovaného západního břehu Jordánu.

Vůdci osadnického hnutí tvrdí, že se mladí extremisté vymkli jejich kontrole. Bezpečnostní složky se obávají, že potyčky mohou přerůst v rozsáhlé nábožensky zabarvené nepokoje.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme