V Brně otevřeli nové traumacentrum

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek dnes ve Fakultní nemocnici Brno otevřel nové traumacentrum pro léčbu vážně raněných. Jeho vybudování přišlo na 380 milionů korun. Část odborníků a politiků ale kritizuje ministerstvo za to, že současně odebralo statut traumacentra Úrazové nemocnici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Julínek

Tomáš Julínek | Zdroj: ČTK

Kvůli odebrání statutu traumacentra Úrazové nemocnici zasedala dnes na hejtmanství v Brně také bezpečnostní rada kraje. Hejtman Michal Hašek, velký oponent kroků ministra Julínka, tam pozval ředitele obou nemocnic.

V Brně by měla být dvě traumacentra, nikoli jedno, jak plánuje ministerstvo zdravotnictví. Tvrdí to ředitel tamní Úrazové nemocnice Petr Svoboda: "Brno je hodně velké a kdyby došlo k nějakému velkému neštěstí, nebo teroristickému útoku na jedno z nich, tak potom by byl problém." Šéfa brněnské Úrazové nemocnice Petra Svobodu ale dnes ministr odvolal. Podle Julínka ve funkci selhal. Nahradí ho podle nejnovějších informací František Jimramovský, lékař z brněnské dětské nemocnice a bývalý šéf Nemocnice Boskovice.

Vybudování nového traumacentra ve fakultní nemocnici v Brně-Bohunicích přišlo na 380 milionů korun. Nemocnice například rekonstruovala operační sály a také postavila moderní urgentní příjem.

Někteří zdravotníci otevření nového traumacentra vítají. Část odborníků a politiků ale kritizuje právě zrušení původní Úrazové nemocnice v ulici na Ponávce.

Podle jihomoravského hejtmana na zasedání bezpečnostní rady kraje zástupci složek integrovaného záchranného systému upřednostňovali, aby do budoucna na jižní Moravě existovala dvě traumacentra. "Respektujeme tu vládní investici v bohunické fakultní nemocnici, zároveň se domníváme, že i úrazovka by měla dostat šanci být také traumacentrem. Není to dnešní oficiální závěr bezpečnostní rady kraje," uvedl Hašek. Oficiální stanovisko rada sdělí až na základě analýzy, kterou zpracuje expertní skupina složená ze zástupců záchranného integrovaného systému, města Brna a ministerstva zdravotnictví. Hašek také Julínka vyzval, aby nečinil nevratné kroky, dokud nebudou výsledky analýzy.

Počet traumacenter se v Česku sníží

O statut specializovaného pracoviště řešícího nejtěžší úrazy a tím i peníze z Evropské unie na vybavení přijdou traumacentra v Úrazové nemocnici Brno, zlínské a pardubické nemocnici a také v pražské Fakultní nemocnici Bulovka. Podle ministra Tomáše Julínka audit ukázal, že tato zařízení nesplňují dvě klíčové podmínky - nepokrývají spádovou oblast s počtem jeden milion lidí a také nezaručují, že pacient bude mít k dispozici veškerou péči na jednom místě.

"Centra, která teď o ten statut přišla, ale přesto už ho nesplňovala, tak zůstanou takzvaným druhým stupněm. To znamená, že fakticky se pro občany, například Zlínska či Pardubicka, nic nemění co se týče rozsahu péče, kterou tam poskytují. Jedná se o desítky pacientů, kteří prostě nesmí skončit v centru, které není plnohodnotné podle těch kritérii, která jsme přísně nastavili," uvedl ministr Julínek. Celou republiku tedy bude pokrývat síť deseti traumcenter, sedm dětských a tři popáleninová. První náměstek ministra zdravotnictví, Marek Šnajdr garantuje, že systém bude organizovaný i pro pacienty:

K problému rušení traumacenter se dnes na mimořádném jednání vyjádřila i Bezpečnostní rada Pardubického kraje. Ta tvrdí, že Julínkovo rozhodnutí ohrožuje obyvatele Pardubicka, protože záchranná služba nebude schopna zajistit transport všech vážně poraněných do traumacentra v Hradci Králové. Hejtman Radko Martínek chce ještě tento týden poslat protestní dopis na ministerstvo zdravotnictví.

Milan Kopp, Marcela Hálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme