V Rusku zemřel patriarcha pravoslavné církve Alexij II.

Ve svém sídle nedaleko Moskvy dnes zemřel patriarcha ruské ortodoxní církve Alexij II. Oznámili to představitelé církve bez upřesnění příčin patriarchovy smrti. Alexij II. vedl pravoslavnou církev od roku 1990 a byl jejím šestnáctým patriarchou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

patriarcha Alexij II.

patriarcha Alexij II. | Zdroj: ČTK

Devětasedmdesátiletý patriarcha Alexij II. zemřel podle představitelů ruské ortodoxní církve dnes ráno ve svém sídle v Peredělkinu u Moskvy.

Narodil se v estonském Tallinu jako Alexej Ridiger, pravoslavný seminář absolvoval na konci 40. let v tehdejším Leningradu.

Do čela církve byl zvolen v roce 1990 a provedl ji celým obdobím po rozpadu Sovětského svazu. Po desetiletích represí ze strany komunistického režimu patřil k těm, kdo se zasadili o znovuzískání autority ve společnosti.

Mezi milióny ruských věřících se Alexij II. těšil velké morální autoritě. Kritikové ale poukazují na to, že se za jeho působení prakticky neposunuly vztahy s římskokatolickou církví, s jejímiž představiteli Janem Pavlem II. i jeho následníkem Benediktem XVI. se Alexij odmítal sejít.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme