Václav Klaus už není čestným předsedou ODS

Prezident Václav Klaus se rozešel se stranou, kterou zakládal. Na víkendovém kongresu Občanské demokratické strany se totiž před delegáty vzdal titulu čestného předsedy. Už delší dobu má prý totiž nemalý problém identifikovat se s celou řadou postojů největší vládní strany. ODS se podle Klause stala stranou politického středu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus 20. dubna 1991 a 6. prosince 2008

Václav Klaus 20. dubna 1991 a 6. prosince 2008 | Zdroj: ČTK

Klaus poděkoval občanským demokratům za uplynulých 18 let, které s nimi strávil. Podle něj ale nynější ODS není tou stranou, kterou zakládal a dlouhá léta vedl.

"Abych probíhající přeměně ODS ze strany pravicové a občanské ve stranu politického středu a stranu spíš lobbistických zájmů než idejí nestál v cestě, rozhodl jsem se poděkovat vám za titul čestného předsedy a tohoto titulu se dnes na tomto místě definitivně vzdát," vysvětlil prezident svůj krok.

Zdůraznil přitom, že odchod z funkce čestného předsedy považuje za vstřícné gesto. Současně delegáty požádal, aby ho za tento krok neodsuzovali. "Neberte prosím toto mé rozhodnutí jako projev nevraživosti či nekonstruktivnosti. Dobře vím, že někteří z vás výrazně přispěli k mému zvolení prezidentem republiky. Stejně tak dobře víte vy, že já se nezměním," konstatoval Klaus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projev Václava Klause, ve kterém se vzdal funkce čestného předsedy ODS

Bývalí straničtí kolegové ho odměnili potleskem a kyticí. Některé občanské demokraty nicméně prezidentovo rozhodnutí nepotěšilo. "Překvapilo mě to, tak jako myslím většinu v sále. Já jsme to netušil, žádnou velkou radost z toho nemám. Považuji to za velmi těžké a nešťastné gesto," podotkl bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský.

Podle Mirka Topolánka by prezidentův nejnovější krok mohl pomoci nezávislosti jeho úřadu. Rozhodnutí Klause sice šéfa ODS netěší, nemá ale pocit, že by to občanské demokraty poškodilo. "Věřím Václavu Klausovi, že on má jinou představu o fungování strany. Když říká, že delší dobu má jinou představu, tak já odhaduji, že je to zhruba šest let. Já se nedomnívám, že by v dané politické situaci ODS byla málo pravicová a zpronevěřila se odkazu otce zakladatele," poznamenal k tomu Topolánek.

Topolánek se kál za chyby, směřování ODS má za jediné možné

Václav Klaus byl při svém vystoupení před delegáty velmi stručný, jeho projev netrval déle než pět minut. Jeho předřečník, šéf ODS a premiér Mirek Topolánek, byl o poznání delší. V projevu zopakoval, že prohru v senátních s krajských volbách zavinily nejednost, nesrozumitelnost a nevěrohodnost strany. Přiznal své osobní chyby i koncepční pochybení přípravy kampaně. Omluvil se za ně, nevidí však jinou možnost než pokračovat ve směru, kterým se vláda i ODS ubírají.

Podle něj by se měla do budoucna ODS zaměřit i na voliče, kteří nejsou skalními příznivci pravice, aby mohla znovu ve volbách zvítězit. "Musíme se vrátit k důslednému uplatňování politiky ´tvrdé jádro, měkký obal´. Cokoliv jiného by vedlo nikoliv pouze k dalším porážkám, ale k možnému pádu ODS do totální bezvýznamnosti," prohlásil Topolánek, který se v neděli střetne v souboji o vedení ODS s primátorem hlavního města Pavlem Bémem.

V zahraniční politice podle Topolánka udělá ODS vše pro to, aby v parlamentu prošly smlouvy o umístění amerického radaru v Brdech. Na evropské úrovni je potom Topolánek po volbách do Evropského parlamentu ochotný usilovat o vznik frakce se skutečně liberálním programem. K Lisabonské smlouvě premiér řekl, že sice má chyby, nicméně do jejího přijetí nebude v EU vůle k reformám. Vyhranil se tak vůči názorům prezidenta Klause, který dokument odmítá.

Do Vysočan dnes kromě prezidenta přijeli i šéfové obou menších stran vládní koalice Martin Bursík (Strana zelených) a Jiří Čunek (KDU-ČSL). Na kongresu oba podpořili premiéra Topolánka i jejich společný koaliční kabinet. Podle Čunka i Bursíka je na vládě, aby čelila světové finanční krizi, srovnala se s výsledky krajských a senátních voleb a úspěšně zvládla české předsednictví v Evropské unii.

Bursík poukázal na vnitrostranické kritiky, a to jak v řadách ODS, tak mezi Zelenými. Na odchodu prezidenta Klause z postu čestného předsedy nevidí Bursík nic závažného. "Nepovažuji to za nic velmi významného a mám-li to nějak hodnotit, tak si myslím, že to spíše ODS prospěje a zároveň by to mohlo pana prezidenta posunout kousek směrem k nadstranické pozici, což je to, co Česká republika potřebuje," uvedl předseda Zelených.

Delegáti kongresu ODS odpoledne zahájili mnohahodinovou politickou debatu. Především v ní mluvili o příčinách a důsledcích nedávného volebního debaklu, hodnotili podíly viny jednotlivých členů ODS i strany jako celku. Hledali cesty nápravy, ale většinou ve velmi obecné rovině. Několik řečníků však přece jen obvinilo především šéfa strany Mirka Topolánka.

Je podle vás dobře, že se Václav Klaus vzdal funkce čestného předsedy ODS? Hlasujte v naší anketě!

Veronika Malá, Martin Hromádka, Václava Marešová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme