Čína je pobouřená setkáním Sarkozyho s dalajlamou

Čínu pobouřilo setkání francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou. Peking považuje schůzku za vměšování do vnitřních záležitostí země i chybu poškozující vzájemné vztahy. Francouzské úřady však zatím nezaznamenaly žádné projevy otevřeného nepřátelství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy se v Gdaňsku setkal s tibetským dalajlámou

Nicolas Sarkozy se v Gdaňsku setkal s tibetským dalajlámou | Zdroj: ČTK

Francie svými chybnými kroky hrubě zasahuje do vnitřních záležitostí Číny a zraňuje národní cítění čínského lidu, prohlásil náměstek čínského ministra zahraničí Che Ja-fej. Schůzku prezidenta a dalajlámy odsoudila i čínská média, podle kterých setkání blokuje dialog mezi Evropskou unií a Čínou.

Sarkozy se s dalajlámou sešel v Gdaňsku, kde se oba účastnili oslav 25. výročí udělení Nobelovy ceny míru bývalému polskému prezidentovi Lechovi Walesovi. Peking se k cestě dalajlámy po Evropě vyjádřil v uplynulých dnech už několikrát, oficiálně proti přijímání dalajlámy evropskými politiky protestoval i čínský parlament.

Peking uznává jako nejvyššího tibetského duchovního 11. pančenlámu, syna komunistických funkcionářů, kterého sám vybral. Pančenláma také tento víkend při návštěvě provincie Chu-nan vyzval k národní jednotě a uctil bývalého vůdce Mao Tse-tunga, který Tibet na začátku 50. let minulého století vojensky obsadil.

Francie zatím odvetná opatření Číny kvůli setkání Sarkozyho s dalajlamou nezaznamenala

Podle francouzského ministerstva zahraničí je kolem zastupitelského úřadu Francie v Pekingu zatím klid. Žádné nepokoje nebyly rovněž zaznamenány u francouzského obchodního řetězce Carrefour. Především proto, že v neděli bývají tyto obchody v Číně zavřené.

Čínské ministerstvo zahraničí zaslalo francouzským úřadům oficiální protest s tím, že setkání prezidenta Sarkozyho s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou, před kterým Čína opakovaně varovala, může výrazně poškodit francouzsko-čínské vztahy. Prezident Sarkozy navíc prohlásil, že sdílí obavy dalajlámy o situaci v Tibetu.

Francie udržuje rozsáhlé hospodářské kontakty s Čínou. Francouzští činitelé zastávají názor, že není v zájmu Číny je přerušit. Navíc Francie, jako země předsedající Evropské unii, cítí povinnost na situaci v Tibetu stále upozorňovat.

Robert Mikoláš, Jan Šmíd, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme