Protiradaroví aktivisté protestovali v Praze a Brně

Odpůrci plánovaného amerického protiraketového radaru na území naší republiky blokovali budovu České televize v Praze. Účastníci protestního happeningu prošli centrem města až k budově televizního zpravodajství na Kavčích Horách, kde okupovali vchod a vrátnici. Také k budově České televize v Brně došly v průvodu asi tři desítky aktivistů v bílých oblecích a maskách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průvod nesouhlasích s plánovaným americkým radarem v Česku

Průvod nesouhlasích s plánovaným americkým radarem v Česku | Zdroj: ČTK

Chtěli tak upozornit na to, že sdělovací prostředky - podle jejich názoru - nedávají prostor názorům proti umístění amerického radaru v České republice. Veřejnoprávní televize už v minulosti reagovala na tvrzení odpůrců radaru, že nemají dostatečný prostor v médiích, přesným vyčíslením vysílacího času.

Jan Bednář z hnutí Nenásilí s tím ale nesouhlasí: "Já nevím, kdo a jak to počítal. Jen můžu říct za hnutí Nenásilí, že protestujeme proti radaru už přes dva roky, pořádali jsme spoustu konferencí, manifestací, setkání a besed k radaru. Informace o těchto akcích se v médiích neobjevily, nebo byly zkresleny. Můžeme každodenně vidět různé informace o radaru od našich politiků, hlavně od naší vlády, ale chybí tam názory z druhé strany."

Mluvčí policie Eva Brožová Radiožurnálu řekla, že protest v Praze se obešel bez větších incidentů: "Asi 50 osob tam přišlo protestovat proti radaru, chtěli něco odvysílat v České televizi. Nedošlo tam k žádným výtržnostem, nebylo nutné, aby policie zasahovala."

Proti radarové základně USA ve vojenském újezdu Brdy se demonstrovalo v Praze naposledy 17. listopadu tohoto roku. Akce, při které došlo k potyčkám s policií, se účastnilo asi tisíc lidí.

Ivan Holas, Marcela Hálová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme