Finanční krize v Česku - zvýšení nezaměstnanosti, propad zahraničního obchodu

O jednu desetinu procenta vzrostla míra nezaměstnanosti v listopadu. Bez práce je teď 5,3 procenta lidí, tedy přes 300 tisíc osob. Do nových údajů ministerstva práce se ale ještě nepromítlo masové propuštění v podnicích, na které dopadla světová finanční krize. Listopadová inflace je pak nejnižší za celý letošek. Spotřebitelské ceny vzrostly jen o 4,4 procenta. V říjnu to bylo 6 procent. Zlevnily především potraviny a pohonné hmoty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Finanční krize už dorazila do Česka. Naznačují to pondělní čísla o stavu ekonomiky. Zahraniční obchod skončil v říjnu s téměř čtyřmiliardovým schodkem, to překonalo i nejčernější odhady analytiků.

O práci přišlo v listopadu téměř 8 tisíc lidí, celkem je nezaměstnaných 300 tisíc lidí. Na trhu práce se poprvé výrazně projevily dopady globální recese, říká analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

"Listopadový nárůst míry nezaměstnanosti je již důsledkem zpomalení ekonomiky. Můžeme počítat s tím, že míra nezaměstnanosti velmi rychle vyběhne nad 6 procent. To, co ukazuje jasně, že situace na trhu práce se stává poněkud horší, je vývoj volných pracovních míst, kde jsme viděli z října na listopad pokles z 130 tisíc na 111 tisíc," upozornil Brožka.

Na začátku roku by míra nezaměstnanosti podle analytiků měla překročit 6 %. V porovnání s okolními státy, ale zůstane nízká. V regionech je nejvíc lidí bez práce v okrese Most - 12%. Například ve Světlé nad Sázavou se lvůli krachu skláren Sklo Bohemia nezaměstnanost zdvojnásobila na 10,5 procenta. Propouštění se ale zatím většinou týká jen agenturních pracovníků ze zahraničí, v příštích měsících ale zasáhne i kmenové zaměstnance. O vývoji české ekonomiky se diskutovalo i v pondělním Radiofóru.

Inflace klesla v listopadu na 4,4 procenta

Podle údajů, které zveřejnil Český statistický úřad, je tak růst spotřebitelských cen nejnižší od října loňského roku. Zlevňovaly především pohonné hmoty kvůli propadu cen ropy na světových trzích.

Kromě toho šly v průměru dolů také ceny potravin - těm otevírá prostor pro další zlevňování pád cen zemědělských komodit. A to hlavně obilí a mléka. Vývoj na světových trzích ale ceny v našich obchodech ještě zcela neodrážejí, takže se dá čekat, že i potraviny budou dále zlevňovat.

Vzhledem k tomu, že listopadové výsledky jsou přibližně o jedno procento níže než je inflační cílení centrální banky, dá se předpokládat, že se otevírá prostor pro další snížení úrokových sazeb.

Máte obavy ze ztráty zaměstnání? Hlasujte v naší anketě!

Milan Kopp, Jitka Hanžlová, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme