První Cenu Lecha Walesy získal saudsko-arabský král Abdulláh

Saudsko-arabský král Abdulláh je prvním nositelem Ceny Lecha Walesy. Toto rozhodnutí vyvolalo rozpačité reakce mezi obránci lidských práv, kteří často kritizují sauskoarabský režim za diskriminaci žen, vykonávaní trestu smrti a brutální metody saudsko-arabské spravedlnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lech Walesa

Lech Walesa | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Lech Walesa zdůvodnil kontroverzní rozhodnutí tím, že se král Abdulláh významně zasloužil o dialog mezi různými kulturami a vyznáními. "Moje cena má být silným povzbuzením do další činnosti a je záměrně trochu provokativní," dodal Walesa.

Král Abdulláh zorganizoval už tři konference zástupců islámu, křesťanství a judaismu. V Polsku se proslavil jako zachránce siamských dvojčat, kterým zaplatil náročnou operaci oddělení.

V Gdaňsku mezitím skončily třídenní oslavy 25 let od udělení Nobelovy ceny někdejšímu vůdci polské opozice Lechu Walesovi. I tuto slavnost ale ovlivnily ostré vnitropolitické spory. Prezident Lech Kaczyński se oslav nezúčastnil a Walesovi neposlal ani blahopřejný telegram.

"Je hodně nositelů Nobelovy ceny, ale Lech Walesa je jen jeden," těmito slovy předseda Nobelova výboru Ole Danbolt Mjös výstižně a zároveň taktně charakterizoval nezařaditelnou osobnost bývalého elektrikáře z gdaňských loděnic a pozdějšího vůdce nezávislého odborového hnutí Solidarita. Sám Lech Walesa se několikrát označil za revolucionáře, kterému jsou trochu cizí všední starosti demokracie. Walesa zůstává politikem, který si umí udělat přátele i nesmiřitelné odpůrce.

Ti první se o víkendu sešli v sále gdaňské filharmonie: "Jsme tady také proto, aby Lech Walesa nebyl nikdy sám. Byl jsi a zůstaneš legendou a velkým hrdinou. To je celé. Tečka," prohlásil premiér Donald Tusk a dojatý Lech Walesa se rozplakal.

Blahopřát mu osobně přijelo několik set hostů zvučných jmen z celého světa. Chyběl prezident Lech Kaczyński a nepřišel ani jeho bratr Jaroslaw, předseda největší opoziční strany. Oba byli blízkými spolupracovníky Lecha Walesy a později se s ním ve zlém rozešli. Tato zášť přetrvala dodnes.

"Pane Lechu, nedělejte si těžkou hlavu z toho, co povídají někteří morální trpaslíci. Oni teď mají ústa plná odvahy, zatímco vy jste byl odvážný v době, kdy to bylo třeba," připomněl ministr zahraničí Radek Sikorski a vyvolal tím hněv nebes. V jeho slovech se poznali bratři Kaczyńští a jejich reakce na sebe zřejmě nedá dlouho čekat.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme