Vondra: Plán obnovy hospodářství Evropské unie má naději na přijetí

Evropská unie by se mohla dohodnout na plánu obnovy hospodářství. Mohla by jej přijmout na summitu na konci týdne. Jeho přípravě se dnes věnovali ministři zahraničí a evropských záležitostí na schůzce v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky Evropské unie

Vlajky Evropské unie | Foto: Evropská komise

Sedmadvacítka musí najít rovnováhu mezi pozicemi států, které chtějí hospodářství pomoci finančními injekcemi a těmi, které zastávají liberální postoj. To jsou ty, které podle vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry chtějí ekonomiku chránit před neřízeným zadlužováním. K nim patří také Česko. Ale není samo. Podobný názor mají například i Německo, nebo skandinávské země.

"Ten plán musí být důvěryhodný. Musí být opřený o reálné základy. Nechceme, aby se slibovaly kroky, které pak buď nemohou být plněny, nebo povedou k ohrožení Paktu stability a růstu," uvedl Vondra.

Podle vicepremiéra bude ale dohoda o záchranném plánu pro hospodářství jednodušší, než shoda v otázce přijetí balíčku opatření proti změnám klimatu. Ten bude prubířským kamenem nadcházejícího unijního summitu.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme