FBI zatkla guvernéra státu Illinois pro podezření z korupce

Guvernér amerického státu Illinois byl zatčený a čelí podezření z korupce. Rod Blagojevich je nejvyšším představitelem státu, který v Senátu zastupoval budoucí prezident USA Barack Obama. Podle FBI se měl guvernér za úplatu snažit prodat právě senátní křeslo uvolněné po zvolení Obamy. Je propuštěný na kauci a čeká na soud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Guvernér státu Illinois Rod Blagojevich

Guvernér státu Illinois Rod Blagojevich | Zdroj: ČTK

Guvernér Blagojevich údajně přijal přinejmenším od jedné osoby peníze v souvislosti s hledáním nové osoby senátora po odcházejícím Obamovi. Označoval senátní křeslo za 'zatraceně cennou věc, která se nedává zadarmo'. Kromě toho se pro sebe údajně snažil získat dobře placenou pozici v neziskovém sektoru, případně v organizaci spojené s odbory.

Pro svou manželku chtěl podle Federální úřad pro vyšetřování křeslo ve správní radě nějaké velké společnosti, žádal i příslib financování předvolební kampaně a kabinetního nebo velvyslaneckého postu.

Tím to ale nekončilo: guvernér Blagojevich údajně vydíral i společnost, která vlastní významný list Chicago Tribune. Odmítal jí státní podporu, pokud z editorské rady neodejdou lidé, kteří ho kritizují. Měl také hrozit, že neposkytne miliony dolarů dětské nemocnici, pokud se její ředitel nepostará, aby dostal příspěvky na volební kampaň.

Agenti FBI sledovali guvernéra Blagojeviche už delší dobu a odposlouchávali jeho telefony. Státní zástupce Patrick J. Fitzgerald po prostudování 76 stránek přísežného prohlášení FBI, na jehož základě byli Rod Blagojevich a šéf jeho kanceláře John Harrison zadržení, uvedl, že obvinění jsou ohromující.

Politická mašinérie Chicaga a státu Illinois má v Americe už léta velmi špatnou pověst. Podle šéfa vyšetřovatelů FBI nasazených na případ Roberta Granta prý pokud Illinois není tím nejzkorumpovanějším státem v USA, pak o takový titul přinejmenším velmi zdatně soupeří.

Vít Pohanka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme