Nejoblíbenější izraelskou stranu Likud ovládli pravicoví radikálové

Většinu předních míst v izraelském pravicovém uskupení Likud ovládli radikální židovští nacionalisté. Členové strany tak rozhodli ve včerejším hlasování o složení kandidátky pro únorové parlamentní volby. Právě Likud přitom podle průzkumů vychází jako vítěz těchto voleb a předseda strany Benjamin Netanjahu jako příští premiér Izraele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeruzalém

Jeruzalém | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Benjamin Netanjahu vtáhl do stranické politiky například bývalého generála Uziho Dajana. I ten měl dodat Likudu punc středo-pravicového uskupení založeného na věcné analýze izraelských problémů. Jenže Dajan skončil v primárkách až dvaačtyřicátý. Podle řady komentátorů se tak stal symbolem procesu, kterým Likud prochází - posunu ke krajní pravici.

Zástupci tohoto proudu obsadili většinu z prvních 20 míst kandidátky. Právě dvacátý skončil protiarabský extremista a osadník Moše Feiglin.

Nejnovější vývoj v Likudu označili za jasný příklon k extremismu i mnozí politici, kteří tímto táborem kdysi prošli, například premiér Ehud Olmert.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme