Lisabonská smlouva zatím nenašla podporu ani v Senátu

Senátoři posoudí nejdřív za měsíc Lisabonskou smlouvu, reformující Evropskou unii. Dokument všichni zákonodárci horní komory parlamentu poslali k dalšímu projednání příslušným senátním výborům. Proti tomuto kroku nezvedl ruku jediný senátor.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastníci Lisabonského summitu

Účastníci Lisabonského summitu | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Hlavně sociální demokraté se obávali, že kdyby hlasovali proti přeposlání výborům, mohli by ratifikační proces Lisabonské smlouvy zablokovat. Proti novým pravidlům evropské unie vystupují především občanští demokraté. Jejich kongres před týdnem doporučil přednostně prosadit v parlamentu česko-americké smlouvy o protiraketovém radaru na území naší republiky.

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra z ODS odklad projednávání Lisabonské smlouvy o měsíc také podpořil: "Má to smysl v tom okamžiku, kdy většina obou komor parlamentu bude připravená s klidným svědomím pro to zdvihnout ruku. Nedomnívám se, že ten čas je příliš vzdálený. Jménem vlády mohu říci, že nemáme žádný problém s tím, že se to vrátí k projednání příslušným výborům."

Při zahájení našeho předsednictví Evropské unii tak nebude mít tento dokument, který dává pravidla budoucímu fungování EU, vyslovenou podporu v žádné z parlamentních komor ČR.

Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier vidí dnešní rozhodnutí Senátu jako zbytečný odklad: "Myslím si, že je to poslední snaha, jak tomu bránit. Všechny podmínky už byly splněny. Je to umělá snaha těch, kteří to vlastně nechtějí."

Poslanecká sněmovna odložila už na začátku týdne projednávání Lisabonské smlouvy na 3. února příštího roku. ČSSD hrozí, že pokud ODS neumožní ratifikaci Lisabonské smlouvy, nebude jednat o dohodě o spolupráci v době českého předsednictví Evropské unii.

Václava Marešová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme