Změny klimatu, obnova hospodářství a Lisabonská smlouva - témata summitu EU

Balík opatření pro boj proti změnám klimatu. Plán obnovy hospodářství Evropské unie. Další osud reformní Lisabonské smlouvy. To jsou nejdůležitější témata, o kterých jednají vrcholní zástupci členských států evropské sedmadvacítky na summitu v Bruselu. Podle předsedy Evropské komise Josého Barrosa jde o jednu z nejdůležitějších vrcholných schůzek Unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna RWE v Německu.

Elektrárna RWE v Německu. | Zdroj: ČTK

"Je to nejdůležitější summit za poslední roky," říká o dvoudenní schůzce hlav států a vlád sedmadvacítky předseda Barroso. "Je to pro Evropu opravdová zkouška. Občané se na nás budou dívat, aby viděli, jestli jsou vůdčí činitelé Evropy skutečně připraveni odpovědět na světovou krizi."

Na summitu Evropské unie v Bruselu se očekávají tvrdá a dlouhá jednání. Jde hlavně o dohodu o tzv. klimaticko-energetickém balíčku, tedy souboru opatření pro boj se změnami podnebí. Evropa by totiž například na klimatické konferenci v Poznani měla mluvit jedním hlasem. Česku, Polsku a dalším státům se ale nelíbí povinnost energetických podniků kupovat emisní povolenky v aukcích.

Původní plán Evropské komise počítal s tím, že by si od roku 2013 měli znečišťovatelé kupovat všechny emisní povolenky v aukcích. Dosud je od státu dostávaly zadarmo. Kompromisní návrh francouzského předsednictví počítá s tím, že by si energetické podniky musely za 4 roky kupovat jen 50 % povolenek a všechny až za další 3 roky. To se ale stále nelíbí některým východoevropským státům, jejichž výroba elektřiny je značně závislá na spalování uhlí.

Podle nového a dosud neoficiálního materiálu, se kterým prý Francie vystoupí na summitu, by mohly energetické podniky v roce 2013 dostávat ještě 70 % povolenek a všechny by si musely kupovat až o 6 let později.

Podle českého ministra průmyslu Martina Římana nechceme přijetí klimaticko-energetického balíčku blokovat:"Ani bychom neměli chtít, abychom to byli my z toho důvodu, že máme před předsednictvím EU. A předsednická země se chová jako umírněná. To by nebyla asi vhodná ouvertura do našeho předsednictví."

Budou Irové znovu hlasovat o Lisabonské smlouvě?

I Lisabonské smlouvě je summit Evropské unie v Bruselu. Jak známo, Irsko dokument odmítlo v červnovém referendu. V této chvíli je však skoro jisté, že Irové půjdou k volebním urnám znovu.

Jejich vláda ale bude po evropských partnerech chtít zachování postu evropského komisaře pro všechny země a také doplňky k Lisabonské smlouvě - například ohledně daní nebo potratů. Jedná se o ujištění, že Evropská unie v těchto oblastech nemůže zasahovat do irské legislativy. Poté zřejmě budou Irové připravení hlasovat znovu, nejspíš příští rok na podzim.

Nelení ani odpůrci Lisabonské smlouvy. Irský podnikatel Declan Ganley dnes zřejmě oznámí ustavení evropské politické strany, která bude kandidovat do Evropského parlamentu, a to i v Česku. Uskupení Libertas si nedává skromné cíle: Současnou podobu Evropského parlamentu chce změnit od samých základů.

Před začátkem summitu znovu 'zabodovali' polští politici. Opět se nedohodli, kdo bude zemi zastupovat a do Bruselu proto zamířili jak prezident, tak premiér i ministr zahraničí. Prezident Lech Kaczyński zabral vládní speciál a premiér Donald Tusk jen část kapacity normální linky z Varšavy do Bruselu. Tam se ale jejich síly opět spojí, aby zabránily rozhodnutí, které by pro Polsko a další země bylo nevýhodné. Varšava žádá pro své zastaralé elektrárny postupný přechod k přísným emisním limitům.

Pavel Novák, Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme