Česko podle francouzského prezidenta bez problémů zvládne předsednictví EU

Evropská unie se překvapivě rychle dohodla na opatřeních proti změnám klimatu. Po bruselském summitu je také jasno o novém irském referendu. Unie se dohodla na konkrétních opatřeních v boji s klimatickými změnami. Lídři členských zemí souhlasili se závazkem snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů o 20 procent. "Přeji českému předsednictví hodně štěstí," řekl prezident Francie Nicolas Sarkozy po skončení posledního unijního summitu za francouzského předsednictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy | Zdroj: ČTK

Měl to být jeden z nejdelších a nejdůležitějších summitů Evropské unie za poslední roky. Předpovědi, že se schůzka premiérů a prezidentů sedmadvacítky protáhne do soboty se nepotvrdily. Společné kroky proti změnám klimatu, reakci na hospodářskou krizi a řešení problému a pobídky Irsku pro uspořádání nového referenda o Lisabonské smlouvě lídři Evropské unie schválili.

Na summitu se podařilo dohodnout takzvaný klimaticko-energetický balíček. Nejspornějším bodem v něm byl systém distribuce emisních povolenek. Východoevropským státům se podařilo získat výrazné úlevy. České energetické podniky si nebudou muset od roku 2013 kupovat všechny povolenky v aukcích. 70% jich ještě dostanou zadarmo. Všechny si je budou kupovat až o 6 let později.

Unie se také dohodla na plánu obnovy hospodářství zasaženého finanční krizí. Systém podpor, úlev a investic má mít hodnotu kolem 200 miliard eur. Je také jasné, že Irsko uspořádá nejpozději příští rok v říjnu nové referendum o Lisabonské smlouvě. Od Unie za svůj slib dostalo záruky. Nejdůležitější z nich, že i po roce 2014 bude mít svého zástupce v Evropské komisi.

Paříž předá předsednictví Praze

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy věří nadcházejícímu českému předsednictví Evropské unie. Podle něj Češi svou předsednickou roli zvládnou. Sarkozy výslovně ocenil českého premiéra Mirka Topolánka. Jeho nedávné znovuzvolení předsedou ODS označil za skvělou zprávu pro Evropu. Česko se předsednictví Unie ujme 1. ledna. Sedmadvacítka se podle Sarkozyho nemá čeho obávat.

"Samozřejmě, že bude v dobrých rukou, už jsem to řekl. Chcete, abych to zopakoval? Jestli vám to udělá takovou radost, tak to zopakuji: ano, bude ve velmi dobrých rukou."

Také zvolení Mirka Topolánka předsedou ODS je podle francouzského prezidenta Sarkozyho skvělou zprávou pro Evropu: "Vítězství premiéra Mirka Topolánka v bitvě uvnitř jeho strany bylo pro Evropu skvělou zprávou. Rád bych řekl, že pan Topolánek prokázal svou odvahu - protože zvítězil s prohlášením, že pokud zvítězí, ratifikuje Lisabonskou smlouvu."

Česká delegace odjíždí ze summitu spokojená

Východoevropské státy dostaly v balíčku opatření proti změnám klimatu výrazné úlevy. Ty se týkají systému distribuce emisních povolenek. Pro Česko je důležité, že si naše energetické podniky nebudou muset hned od roku 2013 kupovat všechny povolenky v aukcích.

Pod dohodu o takzvaném klimaticko energetickém balíčku se mohou podle premiéra Mirka Topolánka podepsat všechny členské státy. Vyjednaný kompromis je hodně blízký tomu, o co Česko usilovalo. "Z té dohody my jsme vyšli velmi dobře, protože jsme vlastně naplnili mandát, se kterým jsme sem přijeli," prohlásil Mirek Topolánek.

V roce 2013 budou české energetické podniky dostávat 70 % emisních povolenek zdarma. Pak se bude jejich množství kupované v aukcích postupně zvyšovat. Ušetřené peníze se využijí na modernizaci elektráren a na financování čistých technologií. I přesto, že řada států dostala v rámci balíčku značné úlevy, na cíli Unie, snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů o pětinu se nic nemění.

O závěrech summitu jsme diskutovali v pátečním Radiofóru s vicepremiérem Alexandrem Vondrou.

Milan Kopp, Pavel Novák, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme