Rozvojové země nejsou spokojeny s výsledky summitu OSN o klimatu

Až nad ránem skončil v Poznani dvanáctidenní klimatický summit OSN. Rozvojový svět ale není spokojený s jeho výsledky. Bohaté státy podle chudých zemí poskytly jen málo prostředků na ochranu klimatu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poznaň

Poznaň | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Zástupci více než 190 zemí se na poznaňském summitu OSN shodli na vytvoření Adaptačního fondu, který má chudým státům přispívat na zavedení ekologicky šetrných technologií.

Účastnící konference se ale nedohodli na tom, jakým způsobem fond naplnit penězi. To má být úkolem summitu OSN, který se bude konat přesně za rok v Kodani. Zájemci o pomoc z adaptačního fondu ale mohou prakticky už teď začít podávat žádosti.

"Rozvojové státy bohužel dál ponesou tragické náklady rostoucích emisí skleníkových plynů. Financování adaptačního fondu se nesmí stát předmětem taktizování. Jde přece o lidské životy," připomněla zástupkyně Kostariky.

Skepticky vidí výsledky konference i staří harcovníci: "Pane předsedo, měl jsem tu čest účastnit se už 12-ti předešlých konferencí. Tohle je ale nejsmutnější pohled, jaký jsem za ty roky viděl," konstatoval představitel Indie.

Delegáti obří konference nedokázali revidovat Kjótský protokol o ochraně ovzduší, jehož platnost vyprší za čtyři roky. I to bude na programu kodaňského summitu.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme