Palestinští ozbrojenci v Gaze volají po uzavření pašeráckých tunelů z Egypta

Pašerácké tunely, kterými proudí z Egypta do pásma Gazy spotřební zboží, potraviny i zbraně, by měly být okamžitě uzavřeny. O co se léta marně snaží Izrael, teď požaduje i jedna z militantních palestinských skupin, které z Gazy útočí na židovský stát. V posledních měsících totiž při závalech zahynuly desítky pašeráků. Naposledy tento týden jeden muž při požáru v podzemí uhořel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Město Rafah na palestinsko-egyptské hranici

Město Rafah na palestinsko-egyptské hranici | Foto: rafahtoday.org

A právě to je hlavní argument Fronty lidového boje, proč mají být tunely uzavřené. Povstalecká skupina upozorňuje i na "sociální problémy", které existence vyvolává. Jde patrně o odkaz na příliv narkotik, která pašeráci doručují palestinské mládeži.

Pod hranicí mezi Egyptem a pásmem Gazy jsou tunelů stovky. Pašerácký byznys je výnosný proto, že Izrael a Egypt pouští do Gazy pouze nejnutnější potraviny a suroviny.

Veškeré spotřební zboží i třeba cigarety, oděvy nebo kosmetika se tak do Gazy musejí pašovat. Do pásma se ale podzemní cestou dostávají i zbraně, motorky, kozy a ovce a dokonce i zahraniční nevěsty.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme