Americký prezident Bush čelil v Iráku neobvyklému útoku

Prezident USA George Bush se loučil v Bagdádu s americkými vojáky a také s iráckým vedením. Do poslední chvíle utajovaná návštěva Iráku měla nečekané vyvrcholení. Irácký novinář hodil při tiskové konferenci na Bushe své boty, což je v muslimských zemích považované za snad nejvíc ponižující urážku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácký novinář hází na tiskové konferenci botu na G.  Bushe

Irácký novinář hází na tiskové konferenci botu na G. Bushe | Zdroj: ČTK

Prezident George Bush byl v Iráku na návštěvě na rozloučenou. Během ní formálně stvrdil s iráckým premiérem Núrím Málikím dohodu o setrvání amerických vojáků v zemi do roku 2011. Poté se stal terčem novinářského útoku. Televizního rReportéra zneškodnila americká a irácká ochranka.

"Tady máš na rozloučenou od Iráčanů, ty pse," vykřikl na Bushe novinář z bagdádské televize a mrštil po něm obě své boty. Bushe nezasáhl do hlavy jen proto, že se americký prezident stačil přikrčit.

Když ochranka vyvlékala útočníka ze sálu, stačil ještě na Bushe zakřičet, že je odpovědný za smrt tisíců Iráčanů. Šéf Bílého domu pak s křečovitým úsměvem tvrdil, že neví, o co iráckému žurnalistovu šlo.

"Je to jako když na vás někdo na politickém shromáždění pokřikuje. Nebo když jedete po ulici, lidé na vás mávají a neukazují přitom všech pět prstů," řekl prezident Bush s odkazem na známé vulgární gesto.

Právě Bush před necelými šesti lety nařídil válku proti iráckému režimu, které přerostla v dodnes trvající povstalecký odpor a také vnitrostátní teror. Dosluhující americký prezident odletěl z Iráku do Afghánistánu, druhé země, ve které Američané bojují s domácími teroristy.

Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme