Německo bude podporovat Česko při předsednictví Evropské unii

České předsednictví Evropské unii může počítat s všemožnou pomocí sousedního Německa. Českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga o tom v Berlíně ujistil jeho resortní kolega Frank-Walter Steinmeier. Ten šéfovi české diplomacie předal Velký kříž Řádu za zásluhy, tedy nejvyšší německé vyznamenání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

české předsednictví EU

české předsednictví EU | Foto: Tomáš Pakosta

Frank-Walter Steinmeier označil předsednictví za "obrovskou výzvu, která stojí před českou vládou. Podle šéfa německé diplomacie bude jeho země Českou republiku od prvního dne maximálně podporovat.

Steinmeier svému českému protějšku s úsměvem řekl, že "pokud by i to bylo málo, může Karel Schwarzenberg kdykoli zavolat a pomoc se ještě zintenzívní."

Spolkový ministr zahraničí také připomněl: "V Německu si ještě dobře pamatujeme naše předsednictví v první polovině roku 2007. I my jsme potřebovali zkušenosti a pomoc jiných zemí, abychom do rozjetého vlaku předsednictví naskočili. To samé jsem přislíbil svému českému kolegovi. On tu pomoc nebude potřebovat, tím jsem si jistý. Ale kde půjde o velkou "odpovědnost pro Evropu, tak můžeme a chceme být nápomocni."

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme