Americká centrální banka rekordně snížila základní úrok - až k nulové hodnotě

Americká centrální banka (Fed) podnikla bezprecedentní krok: snížila úrokovou sazbu na úroveň nula až 0,25 procenta. Současně slibuje použít všechny dostupné nástroje, aby pomohla ekonomice, která se potýká s vážnou recesí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americké peníze

americké peníze | Foto: Alexandr Pícha

Bezprecedentní snížení základní úrokové sazby má za cíl snížit cenu úvěrů v celém hospodářství a podpořit ekonomickou aktivitu. Fed varuje, že ekonomický výhled dále oslabil, a předpověděl, že úrokové sazby zůstanou na této úrovni ještě nějakou dobu. Od roku 1954, kdy se vedou záznamy, ještě nikdy nesáhla centrální banka po takovém opatření.

První reakce ekonomických analytiků jsou vlažné. Jen několik hodin před zveřejněním rozhodnutí Fedu oznámilo ministerstvo práce, že v listopadu klesly spotřebitelské ceny rekordním tempem o 1,7 procenta, přičemž ceny energie klesly o 17 procent.

To je další rekordní propad, který americká ekonomika zaznamenala. Vzbuzuje obavy z deflace, která hospodářskou recesi provází.

Žádáte v současné době o úvěr nebo hypotéku? Hlasujte v naší anketě!

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme