Část dopravních odborů chystá na leden stávku

Část dopravních odborů zahájila přípravu stávky. Na dnešním jednání se zástupci svazů dohodli, že protestní akci vyhlásí po 12. lednu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak vjíždí do stanice (ilustr. foto)

Vlak vjíždí do stanice (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

Odborům vadí plánované rušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů, jako jsou stravenky nebo režijní jízdenky. Přesný termín stávky teprve určí na uzavřeném jednání, které bude 7. ledna.

Mluvčí Federace strojvůdců Libor Poláček jasně řekl, že nepůjde jen o výstražnou akci. "Bude to stávka časově neomezená, protože pokud by byla nějaká výstražná, byl to nějaký happening, mohlo by se stát, že nějaký ministr nebo třeba i pan premiér by si té stávky nemuseli všimnout. A to my v žádném případě nechceme."

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) je neoblomný a výjimky odmítá. "Trvám na tom, že budou-li nějaké výjimky a osvobození v zákoně o dani z příjmu, pak to budou výjimky a osvobození, které podporují celospolečenské priority, pro všechny stejné. Nikoli pro tu či onu profesní skupinu."

Odbory jsou stále připravené jednat. Přiznávají ale, že stávku odvrátí jen příslib zachování benefitů v současné podobě.

Tématu jsme se podrobně věnovali v podvečerním Radiofóru. Záznam pořadu najdete v Rádiu na přání!

Marika Táborská, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme