O změnách ve vládě bude možná jasno až v lednu

Premiér Mirek Topolánek do konce týdne chystané změny ve vládě zřejmě neoznámí. Na rozmyšlenou si možná nechá i vánoční svátky a rozhodne až po Novém roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek | Zdroj: ČTK

Připustil to dnes v Londýně při své návštěvě. Na začátku týdne přitom předseda vlády a šéf nejsilnější vládní strany uvedl, že případnou obměnu kabinetu projedná s koaličními partnery tento týden a i rozhodnutí by měla padnout do neděle. Dnes ale zdůraznil, že nechce rozhodovat pod tlakem.

Výměnu některých členů vlády slíbil před dvěma měsíci - tedy po prohraných volbách - Topolánek voličům. Obměně vládního kabinetu se nebránili ani předsedové zelených a lidovců Martin Bursík a Jiří Čunek.

Možných adeptů na odchod z vlády je několik - nejčastěji se mluví o občanských demokratech Aleši Řebíčkovi nebo Tomáši Julínkovi, ze Zelených o Džamile Stehlíkové a lidovcích Vlastě Parkanové nebo Václavu Jehličkovi. Premiér Topolánek také zatím popírá, že by nabídl konkrétní křesla odcházejícím hejtmanům své strany.

Není jisté, jestli Topolánek zřídí novou funkci vicepremiéra pro ekonomiku. Jedním z kandidátů by mohl být bývalý sociálně demokratický ministr a současný prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok.

Jenže to se podle úterního Práva nezamlouvá sociálním demokratům. Z Lidového domu už přišlo vážné varování: pokud by Rusnok takovou nabídku od premiéra Topolánka přijal, mohl by přijít o členství v ČSSD.

Milan Kopp, Renáta Prátová, Marcela Hálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme