Americký ministr obrany plánuje zavřít věznici na Guantánamu

Spojené státy plánují uzavření vězení Guantánamo na Kubě. Ministr obrany Robert Gates nařídil, aby jeho podřízení začali s přípravou návrhů, jak uzavřít kontroverzní zařízení pro zadržování lidí podezřelých z terorismu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Guantánamu zůstává asi 250 vězňů. Mluvčí ministerstva obrany oznámil, že se nyní tým Pentagonu zabývá plány, jak s nimi naložit, aby nebyla ohrožená bezpečnost občanů Spojených států.

Vojenské vězení je dlouhodobě terčem mezinárodní i domácí kritiky, jako instituce, která hrubě porušuje lidská práva zadržených. Nastupující americký prezident Obama dal opakovaně najevo, že chce Guntánamo co nejrychleji uzavřít. Ministr Gates chce podle mluvčího být připravený, aby Bílému domu mohl předložit už brzy konkrétní návrh, jak to udělat.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme