Poslanci svedou rozhodující bitvu o poplatky ve zdravotnictví

Koalice by měla být schopná se dohodnout na určitých úpravách poplatků ve zdravotnictví. Po jednání zástupců všech vládních stran to řekl šéf klubu lidovců Pavel Severa. Teď podle něj bude záležet na tom, jestli se podaří najít společnou řeč i se sociální demokracií. O tom, jestli se některé regulační poplatky budou rušit, definitivně rozhodne dnes odpoledne sněmovna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

poplatky ve zdravotnictví

poplatky ve zdravotnictví | Foto: Alena Palečková

Poslanci budou odpoledne rozhodovat hlavně o tom, do jakého věku by neměly zdravotnické poplatky platit děti a zda od placení budou osvobozeni i důchodci. Stanovit by měli také ochranný limit a to, jaké poplatky se do něj budou zahrnovat. Změnit se může i stávající praxe v lékárnách. Někteří poslanci chtějí, aby se neplatilo za položku na receptu, ale jen za celý předpis - v návrzích je 30, 20 i 5 korun.

Vládní strany se chtějí ještě před začátkem jednání dolní komory dohodnout na variantě změn, která by byla přijatelná pro všechny - i pro opozici. Poslanci totiž jinak budou mít na stole širokou škálu nejrůznějších návrhů, které by mohly podle ministerstva zdravotnictví celému systému i uškodit. I premiér Mirek Topolánek (ODS) už uznal, že současná praxe je neudržitelná.

Proti rušení poplatků jsou lékaři. Ti na svém sněmu Lékařské komory sice reformu zdravotnictví odmítli, s rušením poplatků ale nesouhlasí. Například pražská nemocnice v Motole spočítala že, by ji to mohlo stát 30 milionů korun - to v případě, že by poplatky příští rok neplatili neplnoleté děti a důchodci nad 65 let. Ani pacienti nemají jednotný názor, zatímco pro některé jsou platby v ordinacích nepřijatelné, jiným nevadí.

Lékárníci potvrzují, že ubylo lidí, kteří si s receptem přicházejí pro levné léky. Podle farmaceutických firem se spotřebovalo letos méně levných léků - těch drahých ale zase víc.

Tím, že prosadí úlevy pro děti a seniory, opoziční ČSSD nepřímo podmínila svůj případný souhlas s vysláním vojenských misí do zahraničí. Podobu, kterou navrhuje vláda, sociální demokraté dosud tvrdě odmítali. Kabinet chce totiž v příštím roce poslat do ciziny víc vojáků než letos.

Jsou podle vás poplatky ve zdravotnictví opravdu vážný problém? Hlasujte v naší anketě!

Lenka Šumová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme