Ve sněmovně vzniká návrh na lepší ochranu zvířat, počítá i s "veterinární policií"

Ochrana zvířat bude mít možná do budoucna silnější oporu v zákonech. V Poslanecké sněmovně totiž vzniká návrh, který plánuje například vyšší tresty za týrání zvířat nebo povinné čipování psů a jejich registraci. Legislativní norma by také měla znepříjemnit život lidem, kteří získávají psy a kočky pro následnou konzumaci. Tyto pochybné obchodníky by měla mít na starosti takzvaná veterinární policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pes

Pes | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle poslanců Davida Šeicha (ODS) a Jeronýma Tejce (ČSSD) by například registr povinně čipovaných psů umožnil lepší přehled nejen o jejich pohybu, ale také chování.

"Povinné čipování má obrovský přínos v tom, že můžete vysledovat velice důležité a zajímavé informace. Evidence na čipu by byla jakási historie toho psa a zjistili byste, že je to pes nebezpečný ne proto, že je nějakým plemenem, ale proto, že už dvakrát někoho pokousal," vysvětluje Šeich.

Dalším bodem je kastrace psů a koček, kteří jsou v útulku déle než dva měsíce. To by mělo zabránit jejich nekontrolovatelnému rozmnožování. Zpřísnit by se měly také tresty. Za utýrání zvířete by hrozily až tři roky vězení a při opakovaném provinění dokonce čtyři.

Pokud by se registr osvědčil, mohly by podle Tejce přijít další úpravy zákona. "V té chvíli já si dovedu představit po dvou třech letech fungování registru nějaké vyhodnocení a třeba i zákonnou úpravu v tom smyslu, že by majitelé psů, kteří nezvládají své psy, měli povinnost například absolvovat určitý výcvikový kurz pod určitou sankcí, pokud by to nesplnili," uvedl Tejc.

Uvažuje se také o vzniku takzvané veterinární policie. Speciálně vyškolení pracovníci by například mohli kontrolovat nahlášené případy týrání bez předchozího upozornění. Podle Davida Šeicha totiž nahlášená kontrola ztrácí smysl.

Tématem, které vyvolává snad největší emoce, je konzumace psů a koček. Osobní zkušenost s lidmi, kteří za tímto účelem berou zvířata z útulku, má Marie Lokingová z psího zařízení v Chebu. "Byla jsem na psích jatkách a našla jsem spoustu ostatků zvířat, mám fotky a videa. Dokonce jedna žena vyzvedla psa v našem útulku, prodala ho za 400 korun Vietnamci a hned z útulku putoval na psí jatka. Podala jsem několik trestních oznámeních a vždy s výsledkem, že nebyl spáchán trestný čin," říká.

V tomto případě by pomohlo, kdyby policie nebo veterináři mohli okamžitě vstoupit do podezřelého objektu. Jinak pachatelé rychle zahladí stopy a nikdo jim týrání nedokáže. I tuto změnu by měla obsahovat novela zákona, na které poslanci Šeich a Tejc dál intenzivně pracují.

Martin Hromádka, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme