Bohatí by měli půjčit státu na krizi, navrhl politik německé sociální demokracie

S originálním nápadem na získání prostředků pro boj s hospodářskou krizí přišel lídr kandidátky sociálních demokratů v německém Hesensku. Navrhl, aby všichni bohatí občané půjčili státu částku odpovídající dvěma procentům jejich majetku, a to na dobu patnácti let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hospodářská krize

hospodářská krize | Foto: AFP

Návrh takzvané nucené půjčky, který se zrodil v hlavě Thorstena Schäfera-Gümbela, rozčeřil poklidnou předvánoční hladinu německého politického rybníka.

Předák hesenské SPD si představoval, že se půjčka bude týkat všech Němců, jejichž movitý a nemovitý majetek dává dohromady částku alespoň 750.000 eur. Tito lidé by pak měli za povinnost půjčit státu dvě procenta svého majetku na dobu 15 let při úrokové sazbě maximálně dvě a půl procenta.

Schäfer-Gümbel chtěl tímto způsobem získat zhruba 50 miliard eur na boj s dopady hospodářské krize. Zatímco odbory návrh vesměs přivítaly, spolková vláda vystavila iniciativě rázné stop. Pochybnosti vyjádřili taky ideově spříznění Zelení, kteří upozornili na fakt, že s myšlenkou "nucené půjčky" ztroskotala v roce 1984 u Ústavního soudu už vláda Helmuta Kohla.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme