V Německu by mohli najít domov bývalí vězni ze základny Guantánamo

Některé z osob vězněných na základně Guantánamo by mohly najít nový domov v Německu. Spolková vláda teď zkoumá podmínky, za kterých by osoby podezřelé z terorismu mohla přijmout. Nový americký prezident Barack Obama se nechvalně proslulé vězení chystá uzavřít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Další osud zhruba 250 vězňů je přitom nejasný. Berlín už dal jasně najevo, že na této překážce nesmí uzavření Guantánama ztroskotat. Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier teď nechává prozkoumat, za jakých okolností by Německo mohlo na svém území přijmout buď lidi bez státní příslušnosti nebo vězně, kteří se do své vlasti nemohou nebo nechtějí vrátit.

Řeč je přitom nejčastěji o skupince Ujgurů, kteří se ve své čínské vlasti cítí být pronásledováni. Jednotlivé spolkové země se k přijetí vězňů z Guantánama stavějí rozdílně. Zatímco Hamburk si to dovede představit v případě prokazatelně nevinných osob, Bavorsko takovou možnost plošně odmítá.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme