Hamas je prý pro prodloužení příměří s Izraelem

Palestinské hnutí Hamas je prý připraveno obnovit příměří s Izraelem. Egyptskému deníku al-Ahrám to řekl vysoký představitel Hamásu Mahmúd Zahár. Půlroční příměří vypršelo v pátek a Palestinci během víkendu odpálili na Izrael desítky raket.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

izraelská bezpečnostní zeď

izraelská bezpečnostní zeď | Foto: Martina Mašková | Zdroj: Český rozhlas

Tyto útoky izraelští analytici vysvětlovali jako snahu radikálů vymoci si lepší pozici pro případné nové příměří. Zahhár ale teď tvrdí, že Hamás možná přistoupí na stejné podmínky, které platily i během předchozího klidu zbraní.

V pondělí Palestinci na nátlak Egypta přerušili na 24 hodin své útoky. Hnutí Islámský džihád ale tvrdí, že je to jen proto, aby se do Gazy dostala humanitární pomoc.

V izraelských městech Ašdod, Kirjat Gat nebo Berševa mezitím radnice chystají cvičení obyvatelstva na případné raketové útoky. Dosud kasámy z Gazy do těchto měst nedoletěly. Podle izraelských tajných služeb prý teď ale Palestinci mají munici s dosahem 40 kilometrů.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme