Pět mužů plánovalo útok na kasárna ve Spojených státech

Federální soud v americkém New Jersey odsoudil 5 přistěhovalců. Podle verdiktu poroty připravovali útok na vojenskou základnu, kde se připravovali vojáci před nasazením v Iráku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američtí vojáci s iráckými poradci (v maskách)

Američtí vojáci s iráckými poradci (v maskách) | Foto: Alexandr Pícha

Pětice muslimských imigrantů plánovala útok na základnu Fort Dix ve státě New Jersey. Odsouzení jsou tři albánští bratři z Makedonie, kteří ve Spojených státech pobývali nelegálně, jeden Turek a Jordánec.

FBI dostala informaci o jejich přípravách od zaměstnance video obchodu, kde si nechali kopírovat DVD se záběry, na kterých byli muži cvičící střelbu a vykřikující hesla o Džihádu - islámské svaté válce. Vyšetřovatelé FBI skupinu sledovali a zadrželi ji, když se od jejich agenta pokusila koupit výbušniny, raketomety a automatické pušky.

Podle muslimských organizací ve skutečnosti útok nechtěli odsouzení provést. Americké úřady považují případ za úspěch v boji proti teroristickým hrozbám.

Vít Pohanka, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme