Belgie hledá nového premiéra

Belgický král Albert II. přijal demisi vlády premiéra Yvese Leterma . Ten podlehl tlaku v souvislosti s aférou kolem plánu na záchranu banky Fortis. Současnou vládu král pověřil plněním neodkladných úkolů. O pomoc s hledáním Letermova nástupce požádal úspěšného politika, který vedl belgickou vládu po celá 80. léta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Yves Leterme

Yves Leterme | Zdroj: ČTK

Cestu z krize má králi pomoci najít Wilfried Martens, který stál v čele belgické vlády skoro 13 let. Má zjistit názory politických stran a navrhnout jméno možného nového premiéra.

Jako o nástupci premiéra Yvese Leterma, který podlehl tlaku v souvislosti s aférou kolem plánu na záchranu banky Fortis, belgický tisk hodně spekuluje o někdejším šéfovi vlády Jean Luc Dehaenovi, kterého považuje za dobrého krizového manažera. Kabinet vedl do roku 1999 sedm let.

Do doby sestavení nové vlády má ta stávající řešit jen naléhavé problémy. Jako například uzavření sociálního smíru s odbory nebo prosazení v parlamentu rozpočtu na příští rok.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme