První evropští osadníci v Americe považovali oslavy Vánoc za hřích

Amerika je považovaná za domov komerční podoby vánočních oslav. Vztah Američanů k vánočním svátkům byl přitom dlouho nejednoznačný a teprve nedávno se z Vánoc stal celonárodní svátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Santa Claus

Santa Claus | Foto: Miroslav Konvalina

První angličtí osadníci v Novém světě Vánoce odmítali. Otcové poutníci byli ve své víře ortodoxnější než puritáni v Anglii a oslavy Vánoc byly například v Bostonu v 17. století úplně zakázané.

Protestanti zejména v Nové Anglii kladli ještě dlouho poté větší důraz na svátky Díkůvzdání, které si udržely velký význam dodnes. Na jiných místech Ameriky ale kolonisté, zejména katolického vyznání, ctili tradice, které si přivezli z Evropy.

Vánoce se postupně začaly slavit v celých Spojených státech v devatenáctém století. Santa Claus dostal podobu, jakou známe dnes až později. Lvím dílem k jeho nejznámější červenobílé vizáži přispěla reklamní kampaň firmy Coca-Cola ve třicátých letech století dvacátého.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme