Vánoce v Česku s novým sněhem, ale i nehodami

Na českých a moravských horách napadl nový sníh, Vánoce jsou tak ve vyšších polohách naší republiky krásně bílé. Například na Šumavě sněžilo už od tří hodin. Na silnicích v okolí Kvildy a Javorníku si tak cestáři museli poradit s deseticentimetrovou vrstvou napadaného sněhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

první sníh

první sníh | Foto: Jan Rosenauer

Z nového sněhu se radují provozovatelé jihočeských lyžařských středisek. Čerstvý sníh k nim totiž přitáhne na Šumavu další vyznavače zimních sportů. Lipenský Kramolín má až 40 centimetrů, Zadov 32 a Nové Hutě až 22. Sousední rakouská lyžařská střediska jsou na tom už tradičně lépe. Hochficht hlásí 40 až 60 centimetrů bílé pokrývky a Sternstein má až půl metru perfektního prašanu.

Stejně jako na většině našich pohoří se i v Krkonoších podmínky pro zimní sporty v posledních dnech výrazně vylepšily. Radiožurnálu to potvrdil Zdeněk Spilka z areálu na Horních Mísečkách: "Počasí nám hodně přeje, jde nám technicky zasněžovat. Kvalita se úplně změnila, na sjezdovkách je výborná sněhová pokrývka."

František Prouza ze střediska v Deštném v Orlických horách dodává, že u nich se do upravených stop už mohou vydat běžkaři: "Tím, že jsme upravili sjezdovku, dostali jsme se pak i na hřeben. Rolba tam pro běžkaře vyjela strojovou stopu."

Na hlavní zimní sezónu se připravují i moravské Jeseníky. Už teď tam přijíždějí stovky lidí na vánoční pobyty. Sněhu je tam ale málo a v provozu jsou jen některá zimní střediska - Karlov, Ramzová a Branná. Jinde jedou sněhová děla na plno. Teploty se konečně drží pod bodem mrazu i přes den. V nejvyšších moravských horách zatím platí první stupeň lavinového nebezpečí. Horská služba ho ale možná zítra o stupeň zvýší.

Vánoce zaměstnaly záchranáře, do terénu museli vyrazit jak hasiči, tak záchranka. V Jeseníkách pátrali o Štědrém večeru po ztracené rekreantce. Devětasedmdesátiletá žena si vyšla na procházku se svou známou. Prý se ale nepohodly a rozdělily se. Jedna se vrátila na chatu, druhá už ne.

K večeru jí v okolí začali hledat dobrovolníci, horské záchranáře zavolali až později v noci. Než profesionálové stačili přijet, naštěstí našli dobrovolníci ve spolupráci s místními hasiči ztracenou seniorku pod vrcholem Orlíku. Bylo to v jednu hodinu po půlnoci. Promrzlou, ale bez zranění jí přivolaná sanitka dopravila do nemocnice.

Oheň pokazil Štědrý den obyvatelům činžovního domu v Úpici na Trutnovsku. Plameny se rozhořely odpoledne a vyhnaly všechny nájemníky. Jeden se zranil. Hasiči oheň uhasili a prostory odvětrali. Poté se mohli obyvatelé vrátit do svých domovů. Škoda dosahuje 150 tisíc korun. Příčinou požáru byla závada na televizoru. O poznání větší škody, a to až za 20 milionů korun, napáchal požár v České Lípě. Zničil soukromou autolakovnu a poškodil i vozy v sousedním autobazaru.

Přečtěte si také: Hasiči likvidovali požár horské chaty

Jaký máte vánoční stromek? Hlasujte v naší anketě!

Andrea Švubová, Petra Matoušková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme