V požehnání Urbi et Orbi mluvil papež o trpících oblastech světa

Papež Benedikt XVI. při tradičním požehnání Urbi et Orbi připomněl oblasti světa, zmítané nejrůznějšími konflikty, kde lidé s nejistotou hledí do budoucnosti. Na Boží hod vánoční vyzýval k míru na Blízkém Východě a mluvil i o neklidných regionech v Africe. Z Vatikánu pozdravil ve 64 jazycích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež Benedikt XVI. při požehnání Orbi et Urbi

Papež Benedikt XVI. při požehnání Orbi et Urbi | Zdroj: ČTK

Připomněl především utrpení lidí v oblastech světa sužovaných nejrůznějšími konflikty. Dotknul se například o politického a sociálního rozkladu v Zimbabwe, války v Kongu, nebo humanitárních krizí v Somálsku a v súdánském Dárfúru. Svatý otec vyjádřil přání, aby se světlo z Betléma rozšířilo také do těchto míst.

Požehnané Vánoce pak z balkonu svatopetrské baziliky ve Vatikánu papež Benedikt XVI. popřál tisícům poutníků z celého světa. Své přání vyslovil ve 64 jazycích, letos poprvé v islandštině. Radostné vánoční svátky popřál i nám, Čechům, v našem rodném jazyce: "Narodil se vám spasitel, radujte se".

Papežův projev sledovaly přímo ve Vatikánu tisíce lidí a přes televizní obrazovky miliony dalších v šedesáti zemích světa. Vánoční požehnání z centrální lodžie svatopetrské baziliky dostávají věřící už 75 let. Za tu dobu se pro mnoho věřících i nevěřících stalo neodmyslitelnou součástí Vánoc.

Co říkal Benedikt XVI. před rokem:
Papež žádá pro svět mír, odsoudil násilí a terorismus

Vědunka Lunardi, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme