Vánoce na horách v bílém a s novými lyžařskými pravidly

Nový sníh na českých a moravských horách zlepšil náladu ve většině našich lyžařských center. Ta startují tradičně nejnabitější týden mezi Vánoci a Silvestrem. Mnozí z nás si chtějí vyzkoušet lyže a snowboardy, které dostali na Štědrý den pod stromeček, nebo oprašují ty staré. Většina Čechů ale prožívá letos Vánoce takzvaně ,na blátě'.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zima

zima | Foto: Robert Mikoláš

Už také zbývá jen pár dní, než by měla začít platit nová norma, určující pravidla pro chování lyžařů. O pravidlech říká náčelník Horské služby v Krušných horách Rudolf Chlad: "V regionu, kde sloužím, visí nová pravidla na všech vlecích, tedy tam, kde si je lyžaři mohou přečíst při čekání. Doufám, že tato pravidla konečně začnou platit i na českých horách. Ne všichni lyžaři totiž jsou ohleduplní. Svědčí o tom i dva těžké úrazy za poslední dva dny."

A jak to vypadá se sněhem? Dobré podmínky nabízí většina lyžařských středisek v nejvyšších českých horách - Krkonoších. Sjezduje se tam ve všech velkých areálech jako je například Harrachov, mimo provoz jsou pouze některé menší. Meteorologové předpovídají teploty hluboko pod bodem mrazu, a tak například na Horních Mísečkách jedou sněžná děla po celý den.

Díky mrazům a technickému zasněžování se vylepšuje situace i v sousedních Orlických horách. Situaci v areálu v Deštném popisuje místní zaměstnanec František Prouza: "Máme v provozu sedačku a modrou sjezdovku v délce 1200 metrů. Tato sjezdovka už je v dobrém stavu. Teď velmi intenzivně zasněžujeme červenou sjezdovku."

Jaká je situace na hřebeni Orlických hor u Říček dodává Stanislav Havel z tamního střediska: "Na hřebenech na asfaltových cestách se běžkovat dá, tam stačí málo. Hlavně třeba po takzvané ,Bungrovce', to je asfaltová cesta a na ní těch 5 až 10 centimetrů. Zatím tam s rolbou nechceme jezdit, protože si myslíme, že to s ní víc poničíme, než pomůžeme."

Na Šumavě se místní ubytovatelé i návštěvníci sněhu už dočkali. V okolí Kvildy nebo Javorníku připadlo v uplynulých hodinách až 10 centimetrů nového sněhu. Na lipenských sjezdovkách, tedy na Kramolíně, leží asi 25 centimetrů převážně technického sněhu, zadovská Kobyla nabízí 32 cm prachového sněhu a Nové Hutě (za kopcem od Kvildy) 22.

I v Jeseníkách jsou už stovky lidí na vánočních a silvestrovských pobytech. A to i přesto, že tam zatím není příliš mnoho sněhu a v provozu jsou pouze některá zimní střediska. Karlov, Ramzová, Branná - to jsou první jesenická místa, kde už se sjezduje. Běžkaři mají samozřejmě možnost projet vyhlášenou hřebenovou trasu mezi Ovčárnou a Švýcárnou. Stopy jsou upravené i nad Karlovem.

V Beskydech jsou částečně v provozu střediska Mezivodí a Pustevny. A nově i v Horském středisku Javorový vrch nedaleko Třince. Sněžná děla umožnila ještě zahájit provoz ve Ski areálu Mosty u Jablunkova. V malých areálech Skalka a Vaňkův kopec nedaleko Ostravy se začne už za pár dnů.

Jak trávíte vánoční svátky? Hlasujte v naší anketě!

Andrea Švubová, Martin Pařízek, Petra Matoušková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme