Izrael i přes pokračující palestinské útoky pustil do Gazy humanitární konvoj

Izrael vpustil do palestinského pásma Gazy čtyřicet kamionů s humanitárními dodávkami. Židovský stát se tak rozhodl splnit své mezinárodní závazky i přesto, že právě z Gazy na jeho území stále dopadají desítky raket a granátů. Obvykle Izrael na podobné útoky reaguje naopak, tedy zavíráním hraničních přechodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

palestinský demonstrant v převleku Santa Clause

palestinský demonstrant v převleku Santa Clause | Zdroj: ČTK

Kromě potravin se k Palestincům dostaly léky, plyn na vaření a palivo pro elektrárnu. Toho všeho je v pásmu nedostatek. I v době, kdy Palestinci na židovský stát nestřílejí, totiž Izrael silně omezuje zásobování Gazy.

Jeden pravicový poslanec dnes také v Izraeli vyzval k soudnímu procesu s ministrem obrany Ehudem Barakem. Ten prý vpuštěním konvoje do Gazy napomáhá nepříteli v době války.

Otevření přechodů přišlo za situace, kdy Palestinci odpálili na Izrael za dva dny už kolem stovky raket a granátů. Anonymně vystupující vojenští činitelé v tisku tvrdí, že protiúder je na spadnutí. Egypt už také v očekávání izraelské ofenzívy posílil zabezpečení své část hranice s Gazou.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme