Žena vyproštěná z laviny zemřela v nemocnici

Žena, kterou zavalila lavina v Krkonoších, je po smrti. Odpoledne strávila tři hodiny pod sněhem. Záchranáři ji pak v bezvědomí převezli do královéhradecké fakultní nemocnice, kde zemřela. Radiožurnálu to potvrdil primář traumacentra Jaromír Kočí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lavina

lavina | Foto: Horská záchranná služba SR

Policie teď vyšetřuje, jestli došlo k přestupku nebo k nějakému trestnému činu, například ohledně značení tras. Lavina zasypala v takzvané Červinkově muldě mezi Luční boudou a Obřím dolem odpoledne dva lidi. Muže lavina zasypala pouze částečně, takže vyvázl jen s podchlazením.

Jak řekl Českému rozhlasu náčelník Horské služby Jiří Brožek, v terénu bylo asi 60 záchranářů, pomáhali také polští kolegové. Pátrání komplikovaly kromě svažitého terénu také nepříznivé počasí a tma. V Krkonoších je v těchto dnech vyhlášený druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětistupňové škály. Na hřebenech našich nejvyšších hor leží průměrně půl metru sněhu, čerstvě napadly dva centimetry.

Letos jde o druhý případ, kdy horská služba hledala v Krkonoších zavalené lidi. V březnu zasypala lavina dva turisty nedaleko Brádlerových bud nad Špindlerovým Mlýnem. Záchranářům se je podařilo vyprostit. V místě dnešního neštěstí již v minulosti zahynul lyžař, kterého zabila lavina.

Milan Kopp, Hana Albertová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme