Při izraelském náletu na palestinské území zahynulo přes 200 lidí

Přes dvě stovky mrtvých zůstaly po tvrdých náletech izraelského letectva v pásmu Gazy, které je pod palestinskou správou. Místní zdravotníci napočítali víc než sedm set zraněných osob, mnoho z nich je ve vážném stavu. Podle agentury Reuters vypálili Izraelci kolem 30 raket, kterými zničili domy radikálního palestinského hnutí Hamas. Vůdce hnutí Chálid Mišal po náletech vyzval k třetí intifádě, tedy k povstání proti Izraeli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zasažené palestinské objekty

Zasažené palestinské objekty | Zdroj: ČTK

Cílem raketového útoku Izraele byly přístav ve městě Gaza a policejní objekt radikálního hnutí Hamas, které pásmo Gazy ovládá. Domy jsou těžce poškozené. Zdroje z Hamasu dokonce přiznávají zničení všech jeho základen v Gaze. Izrael se chlubí 40 úspěšně zasaženými palestinskými cíli. Agentura Reuters označuje dnešní nálety za jeden z nejkrvavějších dnů pro Palestince v jejich konfliktu s Izraelem, který trvá už 60 let.

Vůdcové Hamasu vzápětí nařídili řadovým bojovníkům odvetné údery. K Hamasu se přidala i druhá palestinská radikální organizace Islámský džihád. Na jižní oblast Izraele už dopadlo několik raket, jeden člověk přitom zahynul.

Izraelci odpověděli dnešní operací na stále silnější raketové útoky, které podnikají palestinští radikálové proti izraelským cílům. Jen za druhý svátek vánoční palestinští extremisté vystřelili na území Izraele minimálně deset granátů a tři rakety.

Minulý týden totiž vypršelo šestiměsíční příměří mezi palestinskými radikály a židovským státem. A hned poté hnutí Hamas a další skupiny ozbrojených palestinských bojovníků zesílily své raketové a granátové útoky proti Izraeli.

Sousední Egypt okamžitě odsoudil izraelský útok a otevřel hraniční přechod Rafáh na hranicích s Gazou, aby do konfliktní oblasti mohla proudit egyptská zdravotnická pomoc. Rusko vyzvalo Izrael, aby ihned zastavil všechny vojenské akce na území pod palestinskou správou. Francie naopak požaduje, aby palestinští radikálové přestali ostřelovat cíle na izraelském území.

Přečtěte si také:
Izrael i přes pokračující palestinské útoky pustil do Gazy humanitární konvoj
Raketa vypálená do Izraele zabila v Gaze dvě palestinské dívky

Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme