Pozor na povánoční slevy, nabádají inspektoři

Při nákupech při povánočních slevových akcích se mějte na pozoru, varuje Česká obchodní inspekce. Opakovaně se totiž stává, že se obchodníci při zlevňování dopouštějí nekalých obchodních praktik. Například špatně označují ceny zlevněného zboží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V obchodech po Vánocích odstartovala  vlna slev.

V obchodech po Vánocích odstartovala vlna slev. | Zdroj: ČTK

Ředitelka inspektorátu pro Jihomoravský a Zlínský kraj Jarmila Vašulková informuje: "Česká obchodní inspekce bude kontrolovat, jakým způsobem je označená cena zlevněného zboží. A jestli deklarovaná sleva skutečně odpovídá původní ceně. Jak jsem si už obcházela jeden obchodní dům, zjistila jsem, že prodávající deklaruje slevu 50 %. Ale když jsem si propočítala, jak byl označený výrobek, tak sleva byla pouze 40 %."

Inspektka Jarmila Vašulková ještě dodává, že nestačí pouze uvést, o kolik procent je nabízené zboží levnější proti původní ceně: "Upozorňuji především podnikatele, že výrobek je nutné označit konečnou cenou. Tedy takovou, která deklaruje správnou slevu z původní ceny. Spotřebitel není povinen činit žádné úkony, aby s kalkulačkou propočítával, jestli je cena v pořádku. Není povinen vůbec cokoli dopočítávat."

Povánoční slevy, které můžeme objevit hlavně u oblečení, domácích potřeb, hraček a elektroniky, dosahují v některých případech až 80 % z původní ceny. Obchody v letošním roce kvůli obavám ze světové finanční krize a hrozícím menším tržbám začaly se slevami dřív než v předcházejících letech. Slevy potrvají po celý leden.

Přečtěte si také:
Poláci za vánoční dárky vydali méně než jindy
Díkůvzdání odstartovalo předvánoční prodeje a rekordní slevy

Vlasta Gajdošíková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme