Izrael pokračuje v náletech na palestinské pásmo Gazy

Při nejnovější vlně útoků rozbombardoval Izrael hlavní bezpečnostní základnu a věznici ve městě. Hamas tam držel i desítky příslušníků hnutí Fatah, které se hlásí k mírovému procesu s Izraelem. V noci letectvo zničilo mimo jiné mešitu a budovu palestinské televize v Gaze. Podle světových agentur se izraelská vláda rozhodla zmobilizovat více než 6000 záložníků v souvislosti s možností, že do ofenzivy proti hnutí Hamas budou nasazeny i pozemní ozbrojené síly. Konflikt si dosud vyžádal na 280 lidských životů a více než 700 zraněných. Rada bezpečnosti OSN obě strany vyzvala k okamžitému zastavení násilí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelská střela zasáhla budovu

Izraelská střela zasáhla budovu | Zdroj: ČTK

Izrael uvedl, že útočil na základny palestinské policie a objekty, které slouží teroristům. Palestinci ale hlásí, že včerejší nálety přišly právě v době, kdy se tisíce dětí vracely ze školy domů.

Podle jeruzalémské vlády se jedná o reakci na pokračující palestinské ostřelování izraelských civilistů. Při něm v uplynulých dnech zahynul jeden člověk. A to včera, když Palestinci začali střílet rakety v odpovědi na izraelské nálety.

Útoky na Palestince jsou nejkrvavější za 40 let. Proti židovskému státu se začínají bouřit jak obyvatelé okupovaných území, tak Arabové v samotném Izraeli. Do ulic vyšly demonstrovat tisíce lidí. Na mnoha místech protesty skončily krvavými potyčkami s izraelskou policií a vojáky.

Izrael se hlavně obává, že přibude raketových útoků z Gazy a že ve městech mohou udeřit teroristé. Tajné služby už prý mají poznatky o deseti konkrétních plánech takového útoku.

Spojené státy viní z rozpoutání násilí v pásmu Gazy palestinské radikály

Rada bezpečnosti OSN obě strany vyzvala k okamžitému zastavení násilí. Taky Washington volá po obnovení příměří v pásmu Gazy. Podle Spojených států násilí rozpoutali palestinští radikálové. Hnutí Hamas nese odpovědnost za ukončení příměří. To a raketové útoky na Izrael ze strany Palestinců izraelským náletům předcházelo, připomíná Bílý dům.

Šéfka americké diplomacie Condoleezza Ricová vydala vlastní prohlášení, ve kterém obě strany konfliktu vyzývá k ochraně životů civilistů a obnovení dodávek humanitární pomoci na do pásma Gazy.

"Rozhodně odsuzujeme raketové a minometné útoky na Izraelce," připomíná v prohlášení zaslaném novinářům Condoleeza Riceová příčinu izraelských leteckých útoků na pásmo Gazy. Podle šéfky americké diplomacie ukončil příměří palestinský Hamas a tím novou vlnu násilí spustil.

Washington volá po okamžitém obnovení klidu zbraní. Současně vyzývá všechny zúčastněné k ochraně nevinných lidských životů a obnovení humanitární pomoci obyvatelům Gazy. O situaci jednali po telefonu prezident Bush a saúdskoarabský král Abduláh, který vyzývá světové mocnosti, aby přiměly Izrael k zastavení akcí proti Palestincům.

Přečtěte si také:
Při izraelském náletu na palestinské území zahynulo přes 200 lidí
Izrael i přes pokračující palestinské útoky pustil do Gazy humanitární konvoj
Raketa vypálená do Izraele zabila v Gaze dvě palestinské dívky

Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme