Izrael třetím dnem pokračuje v bombardování palestinského pásma Gazy

V noci na dnešek se izraelské bombardéry zaměřily na areál Islámské univerzity v Gaze, která je považována za baštu hnutí Hamas. Podle palestinských zdravotníků nálety zabily nejméně sedm lidí. Konflikt si vyžádal už více než 300 mrtvých a tisíc zraněných. Mezi mrtvými je možná i hlavní velitel ozbrojeného křídla hnutí Hamás. Podle deníku Jerusalem Post ho mohl zabít nálet na mešitu, do které často chodil. Hnutí Hamás jeho smrt nepotvrdilo, ani nevyvrátilo. Do pásma také míří izraelské kamiony s humanitární pomocí. Dorazit by měly ještě během dneška.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinští hasiči

Palestinští hasiči | Zdroj: ČTK

Mezi mrtvými na palestinské straně je čtrnáctiměsíční kojenec z uprchlického tábora Džabálijá. Další tři dětské oběti byly sourozenci a izraelské bomby je v noci zabily v Rafahu.

Nejméně šest náletů Izrael podnikl na Islámskou univerzitu v Gaze. Jeruzalémská vláda tvrdí, že všechny tyto údery míří na teroristické vůdce a na objekty, které jim slouží, jako například továrny na výrobu zbraní.

Od nedělního rána Izrael zaútočil na více než stovku objektů v Gaze. Na židovský stát mezitím dopadlo asi 30 palestinských raket. Způsobily materiální škody a několik lehkých zranění.

Desítky tisíc lidí demonstrovaly proti izraelskému bombardování palestinské Gazy

Desítky tisíc lidí po celém Blízkém východě demonstrovaly proti izraelskému bombardování palestinské Gazy. Demonstrace proběhly včera také v některých evropských metropolích. Přes tisíc lidí se sešlo hned na dvou místech v Paříži, další stovky v Londýně, v dánské Kodani, ve španělském Madridu nebo ve švédském Stockholmu. Demonstranti vyzývali Izrael, aby zastavil válku a násilí na civilistech. Některé transparenty dokonce označovaly izraelské útoky v Gaze za holocaust Palestinců.

Protesty v Libanonu, Iráku, Jemenu nebo Íránu se nesly ve stejném duchu - Izrael masakruje muslimy a vedení arabského světa tomu nečinně přihlíží.

Liga arabských států totiž ještě včera hlásila rychlé svolání mimořádného summitu, nakonec se ale ministři zahraničí arabské dvaadvacítky sejdou až ve středu, protože teď prý mají jiný program.

Řadové muslimy tento přístup pobuřuje. Tvrdí, že pokud se arabský svět nesjednotí, může Izrael ve svých akcích beztrestně pokračovat.

Jednotní ale nejsou ani samotní Palestinci. Jejich prezident Mahmúd Abbás dnes slovně zaútočil na rivaly z hnutí Hamás, kteří ovládají pásmo Gazy. Kdyby podle něj prodloužili příměří, mohli Palestince ušetřit následného izraelského protiútoku.

Izraelské bomby a rakety od soboty zabily už na 300 Arabů a okolo 700 dalších zranily. Jak dnes uvedli činitelé izraelské armády, byla už při náletech na pásmo Gazy zničena polovina raket, které tam skladovaly ozbrojené palestinské skupiny. Židovský stát tvrdí, že terčem náletů jsou výhradně teroristé. Většina útoků zatím mířila na policejní základny a vládní budovy.

Údajné zničení raket je prý důvodem, proč Palestinci odpověděli odpálením pouze několika desítek střel do Izraele. Ty od včerejška zabily jednoho Izraelce. Šéf izraelské tajné služby Šin Bet také ministrům tvrdil, že z izraelských náletů na Gazu má radost mnoho tamních obyvatel. Těžce prý totiž nesou stávající vládu hnutí Hamás.

Izraelský kabinet také schválil povolání dalších rezervistů. Dohromady se jich má ke svým útvarům dostavit skoro sedm tisíc. Jedná se o posily pozemních jednotek, které se shromažďují v okolí pásma Gazy. Ministr obrany Ehud Barak prohlásil, že pokud to bude potřeba, vyšle armádu i k pozemní invazi.

Krvavé násilí v Izraeli dnes odsoudil papež Benedikt XVI. Zároveň vyzval všechny strany, které jsou do konfliktu jakkoli zapojeny, aby jej ukončily. Ve svém projevu k poutníkům na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu papež uvedl, že násilí by měl vystřídat konstruktivní dialog. Případné čerstvé střety mohou podle italských deníků ohrozit květnovou papežovu návštěvu v Izraeli a na palestinských územích. Ta by byla první od cesty Jana Pavla II. v roce 2000.

Vojenskou akci Izraele v pásmu Gazy dnes hájil český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Prostřednictvím své mluvčí Zuzany Opletalové uvedl, že Izrael má právo bránit se proti útokům na své území. Hamás se zároveň podle Schwarzenberga ostřelováním židovských osad sám vyřadil z politického dialogu.

"Pan ministr považuje za neakceptovatelné, aby osady, ve kterých žije civilní obyvatelstvo, byly ostřelovány, a Izrael má proto podle něj nezcizitelné právo bránit se proti takovým útokům. Ostřelování se strany Hamásu znemožňuje, aby tato organizace mohla být považována za partnera v jednáních a aby s ní bylo možno vést jakýkoliv poltický dialog," řekla Radiožurnálu Opletalová.

Přečtěte si také:
Izrael tvrdí, že už zničil polovinu palestinských raket v Gaze
Izrael pokračuje v náletech na palestinské pásmo Gazy
Při izraelském náletu na palestinské území zahynulo přes 200 lidí
Izrael i přes pokračující palestinské útoky pustil do Gazy humanitární konvoj
Raketa vypálená do Izraele zabila v Gaze dvě palestinské dívky

Martin Hromádka, Silvie Burjanková, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme