Belgie má nového premiéra, dosavadního předsedu dolní komory parlamentu

Herman van Rompuy - to je jméno nového belgického premiéra. Dosavadního předsedu dolní komory federálního parlamentu pověřil sestavením nové vlády král Albert II. Předchozí kabinet premiéra Yvese Letermapodal demisi těsně před Vánocemi. Důvodem bylo podezření, že vláda zasahovala do rozhodování soudu o záchranném plánu pro významnou belgickou banku Fortis.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herman van Rompuy

Herman van Rompuy | Foto: AFP

Nový belgický premiér má před sebou velmi aktuální úkol. Nechat do konce roku přijmout státní rozpočet. Neměl by to být problém, protože Herman van Rompuy byl ministrem pro rozpočet na konci 90. let.

Uznává ho jak frankofonní, tak vlámská komunita a vládní koalice má v parlamentu ke schválení rozpočtu potřebnou většinu. Už předem se strany dohodly, že vláda bude pokračovat ve stejném složení, jen s vyměněným premiérem a ministrem spravedlnosti.

Podle belgických médií neměl králův vyjednavač při hledání nového premiéra jednoduchou pozici. Největší práci mu prý dalo přesvědčit 61letého Rompuye, aby funkci přijal. Ten údajně podlehl nátlaku svých kolegů ve vlámské křesťansko-demokratické straně. Báli se, aby nemuseli křeslo premiéra přepustit liberálům.

Není jisté, jestli Rompuy povede vládu až do řádných voleb v roce 2011. Čeká ho totiž stejně jako předešlého premiéra Leterma řešení otázky přerozdělení pravomocí mezi federaci, Vlámy a Valony.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme